Blogerji so se včeraj zbrali na prvem mednarodnem kongresu blogerjev v Sloveniji Blogres 2007 ter ovrgli stereotip o asocialnih posameznikih, ki svoje frustracije sproščajo na spletu.

Organizatorji so na kongresu blogerjem ponudili predavanja iz različnih področjih blogov. Tako smo lahko poslušali predavanja s področja prava, politike ter medijske kulture, kongres pa je otvoril edini ministrski bloger, dr. Žiga Turk. "Od vseh govorov, ki sem jih imel ta teden, mi je ta najljubši," je minister priznal v svojem otvoritvenem govoru.

***Poročilo z Blogresa in posnetke predavanj si lahko ogledate in poslušate na Dnevnikovem blogu***

Kongresa se je udeležilo več kot dvesto aktivnih blogerjev iz celotne Slovenije, ki so tako dokazali, da pisanje bloga ni nekaj, kar je omejeno na določeno populacijo.

"Mislim, da pri bloganju ne gre za starostno razliko," je pojasnil eden starejših udeležencev Blogresa, "saj me v tem primeru ne bi bilo tukaj. Sam sem s tem medijem ogromno pridobil in na življenje gledam drugače."

Za kratek komentar smo povprašali Jonasa Žnidaršiča, ki je po elektronski pošti bliskovito odgovoril: "Zelo zadovoljen, imenitna predavanja, premalo hrane."

"Najbolj me je navdušila množična udeležba blogerjev iz vse Slovenije, pohvalila pa bi tudi predavanje Eirika Solheima ter pravnika Dejvija Kolarja," je pojasnila ena najstarejših pisateljic blogov v Sloveniji, Barica Razpotnik, ki se naslednjega blogresa že veseli.

***Poročilo z Blogresa in posnetke predavanj si lahko ogledate in poslušate na Dnevnikovem blogu***

Nad izvedbo je navdušen tudi Miha Rekar, ki pa vidi veliko prostora za izboljšave. "Delavnice bi morale biti dejansko delavnice, ne predavanja, v okviru kongresa bi morali ponuditi tudi kosilo ali pa vsaj finger food, zaključna zabava bi morala biti časovno in prostorsko bližje samemu dogodku," pravi Rekar.

"Pohvalil bi organizacijo, čeprav pa so bila predavanja na zelo različni ravni, kar se tiče kvalitete," meni Matej Vajda, eden od udeležencev, "vseeno se mi zdi zelo dobro, da se je končno nekdo spomnil in bloge predstavil v malo bolj resni luči."

Z izkupičkom kongresa so zadovoljni tudi organizatorji.

"Mislim, da lahko, glede na udeležbo in prve odzive, rečemo, da je kongres uspel bolje, kot smo nekateri izmed nas potiho pričakovali," je zadovoljna ena od organizatork, Duška Mervar iz podjetja Renderspace. "Govoric o organizaciji drugega kongresa naslednje leto zaenkrat še ne morem potrditi, je pa to zelo lepa prva izkušnja."

Slovenska blogosfera naj bi po podatkih Statističnega urada republike Slovenije štela že več deset tisoč blogov, v svetovnem merilu pa se število blogov približuje številki osemdeset milijonov.