Iz vlade pa so včeraj sporočili, da so očitki nekaterih posameznikov, češ da je šlo v tem primeru za zlorabo Pučnikovega imena v politične namene ter za norčevanje iz njegovega spomina, neprimerni in neresnični. Predlagatelja je pri poimenovanju letališča vodil čut dolžnosti, da se Pučnikovo ime zaradi njegove izredne zgodovinske vloge ohrani v državljanskem in nacionalnem spominu tudi tako, da se po njem imenuje pomemben objekt državnega pomena. Predlagatelj je sicer za to pridobil tudi dovoljenje Pučnikovih sorodnikov, so zapisali v vladi in obenem pojasnili, da bo ime Aerodrom Ljubljana ostalo nespremenjeno, prav tako pa tudi kratice za ljubljansko letališče.

Nespodoben postopek

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je nad odločitvijo vlade presenečen, saj se po njegovem mnenju takšne odločitve ne sprejemajo čez noč. Poudaril je, da bi bilo do pokojnega Pučnika bolj spodobno, če bi vlada odločitev sprejela po drugačnem postopku in s konsenzom. Potrč ocenjuje, da gre najbrž za eno od tistih potez vlade, ki je ne dela modre, premišljene in s ciljem povezovanja ljudi. Način preimenovanja se zdi sporen tudi poslancu LDS Alešu Guliču. V LDS sicer ne nasprotujejo ohranjanju Pučnikovega imena, se jim pa zdi način poimenovanja letališča tako negotov, kot da bi s tem imela težave vlada. Gulič meni, da Pučnik z omenjenim sklepom vlade gotovo ne bi bil zadovoljen.

V poslanski skupini NSi pa ocenjujejo, da je Pučnik ključna oseba slovenske pomladi in slovenskega osamosvojitvenega projekta. Tako kot letališče Ljubljana za Slovenijo pomeni v prometnem smislu okno v Evropo in svet, tako je Jože Pučnik v političnem smislu pomagal Sloveniji v Evropo in svet iz totalitarnega sistema, je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Poslanska skupina SDS je sicer že v četrtek izrazila podporo odločitvi vlade. Po njihovem mnenju je bil Pučnik "človek velikega formata, zaveden Slovenec, predvsem pa velik demokrat, ki je postavljal temelje demokracije v Sloveniji". Poslanka SDS Eva Irgl je včeraj javno pozvala poslanca LDS Milana Petka, naj se prizadetim opraviči, ker je v četrtek v parlamentu izjavil, da se mu zdi nesmiselno, da se letališče poimenuje po politiku, ki ni nikoli dosegel vrha v slovenskem družbeno-političnem prostoru. Takšna izjava po mnenju Irglove ne degradira samo Pučnika, ampak vse, ki so bili njegovi somišljeniki in tvorci procesa demokratizacije.

Oporekajo tudi Hribarjevi

Na izjavo Spomenke Hribar, ki je za včerajšnjo izdajo Dnevnika povedala, da "se ji zdi poimenovanje letališča po Pučniku deplasirano" ter da bi premier Janez Janša svoj moralni dolg do Pučnika lahko izkazal na kakšen drugačen način, so se danes odzvali tudi v Slovenski demokratski mladini. Prepričani so, da je poimenovanje letališča po osebi, ki je s svojimi dejanji odpirala vrata v samostojno in demokratično državo, izrednega pomena. Ob tem se sprašujejo, "s kakšno pravico in moralno držo Spomenka Hribar širi neresnice in blati ime Jožeta Pučnika", saj je za Dnevnik povedala, da je bil "Pučnik na koncu bivanja v Sloveniji precej razočaran".