Ob stalnih kritikah ne samo poslancev SNS, ampak tudi številnih drugih, in njihovih komaj prikritih zahtevah, da bi bilo državni svet najbolje odpraviti, tokrat vodja poslancev nacionalne stranke Zmago Jelinčič zahteva izselitev državnih svetnikov iz stavbe na Šubičevi. V njej službe državnega sveta zasedajo dvajset pisarn in poleg dvorane za seje sveta in številne posvete, ki jih organizira, souporabljajo tudi druge sejne sobe in usluge tehničnih služb.

Po mnenju poslancev nacionalne stranke je to glede na "delavnost in učinkovitost državnega sveta popolnoma neekonomično, saj delo v preteklih mandatih ni upravičilo njegovega obstoja oziroma ni pokazalo nikakršnih konkretnih rezultatov". Predsednik državnega sveta Janez Sušnik na to odgovarja, da je stavba bivše republiške skupščine last Republike Slovenije in ne državnega zbora, zato ta ne more pravice samovoljno vzeti v svoje roke in jih kratko malo izseliti. Državni svet je del slovenskega parlamenta in skupaj z državnim zborom nosilec zakonodajne veje oblasti, zato v stavbi parlamenta ni podnajemnik. Nasprotno, v pismu vodjem poslanskih skupin, sklicujoč se na odločbo ustavnega sodišča, Sušnik zapiše, da je državni svet samostojni organ, ki je v odnosu do državnega zbora pomemben del sistema ravnotežja v delitvi oblasti.

Zahtevo SNS za izselitev državnega sveta iz stavbe parlamenta je včeraj obravnaval kolegij predsednika državnega zbora, vendar odločitve ni sprejel, čeprav drži, da je državni zbor v veliki prostorski stiski. Deloma zaradi uresničene zahteve "vsakemu poslancu en svetovalec", ki za svoje delo potrebuje pisarno, deloma zaradi ustanovitve kar štirih preiskovalnih komisij, ki imajo svoje predsednike, sekretarje ter tajnice, ki tudi potrebujejo delovne prostore. Dodatno mora generalni sekretar državnega zbora najti tudi pisarne za novo poslansko skupino nepovezanih. Do zdaj je moral, in na to opozarja tudi Jelinčič, iz poslopja parlamenta v hiše v bližini izseliti komisijo za peticije in človekove pravice ter računovodsko, kadrovsko službo, oddelek za mednarodno sodelovanje in protokol, za raziskovanje, operativno tehnični sektor ter del pravnikov iz službe za zakonodajo.