Operacija pred tem je bila zahtevna in izjemna, ena tistih, s katero klinika piše novo zgodovino v hrbtenični kirurgiji. Docent Vengust je za zdaj edini kirurg v naši državi, ki obvlada endoskopsko metodo operacije hernije diskusa, novost, ki bolniku ne odvzame samo neznosnih bolečin v križu, ampak ga tudi hitro vrne v vsakdanje življenje. Po dokončni prebuditvi je gospa malo pomigala s prsti na nogah, kot so ji naročili, potem pa že lahko razmišljala o odhodu domov. Navadno se to zgodi isti ali naslednji dan, o čemer bi po odstranitvi hernije na stari način lahko samo sanjala.

Hrbtenične operacije med kirurgi niso bile priljubljene. »Dolgo je veljalo, da je vsaka operacija na hrbtenici slaba. Krvavitev rada povzroči razrast vezivnega tkiva, kar je neprijetna zadeva,« pravi doc. dr. Rok Vengust, dr. med.

Toda hrbtenica se ne ozira na to. Vsaj 80 odstotkov ljudi kdaj v življenju doleti bolečina v križu in po statističnih podatkih jih kar 65 odstotkov išče zdravniško pomoč. Najbolj na udaru so ledveni del oziroma dve vretenci in medvretenčna ploščica med njima. Čeprav je vzrokov za bolečino veliko in vsak, ki ga kdaj »zgrabi« v križu, še ni kandidat za operacijo (takih je le od enega do dva odstotka), je najpogostejši vzrok sprememba na medvretenčni ploščici ali disku.

Zdrava medvretenčna ploščica lahko prenese veliko obremenitev, vendar ji življenje redko prihrani težave. »Do procesa degeneracije pride že kmalu po 30. letu starosti in medicini še ni uspelo, da bi ga odpravila,« pravi prof. dr. Vinko Pavlovčič, dr. med., predstojnik Ortopedske klinike. Potem se rado zgodi tisto, kar pripelje človeka na operacijsko mizo: hernija diskusa.

Operacijo ima za seboj že veliko Slovencev, tiste, ki pa bodo še morali na operacijo, čaka veliko bolj prijazen poseg, skoraj brez krvi in brez dolgega reza. To je prednost endoskopske metode, ki jo kot ena redkih ustanov v Evropi opravljajo tudi v Ortopedski kliniki v Ljubljani.