Košarka gre rakavo pot, ki so jo že ubrali kranjski kolektivni športi, a tudi v plavanju, smučanju ni znakov, da se bodo stvari spremenile.

Objekti da, šport ne

Pravi paradoks se je zgodil prav v plavanju kjer dva fantastična, evropsko nadstandardna objekta (olimpijski in odprti bazen) nista dovolj, da ne bi postalo središče slovenskega plavanja v Radovljici kjer so znali tako športno kot tržno preseči Kranj in njegovo tradicijo. Res sta dva brata Petrič na čelu dveh kranjskih plavalnih klubov, res je delo z mladimi vzorno, "špica" je pa v Radovljici? Smučanje žal leta in leta ne zmore preseči generacije Dežmanove in Grilca (pa brez krivice posameznikom), čeprav je Krvavec pred nosom, še v skokih (kljub novi skakalnici) odnašajo naslove prvakov drugam! Atletika sicer ima zveneča imena (Brigita Langerholc), a je stik s Kranjem precej simboličen, še Rožle Prezelj je ustanovil svoj klub, da lažje drži korak s trgom v športu.

Žoga je prava droga...

Če se v Kranju leta spopadajo s problemi mamil, po drugi strani mladi izgubljajo svoje vzornike. Le kako Bela Krajina ali Ivančna Gorica ali Kidričevo zmorejo več denarja za dober nogomet kot Kranj, ki kar po vrsti "izdeluje" odlične nogometaše? Bojan Jokič je eden takih primerov, v tujini in po Sloveniji pa igra "gorenjska reprezentanca": Nenezič, Mejač, Aljančič, Samardžič, Jokič, Pokorn, Radosavljevič, Tasič, Robnik, Štromajer, Čustovič - od Belgije do Latvije, od Domžal do Maribora. Vsi so se nogometa (tudi) učili v Kranju! Košarka ima še bolj znane ase, a peterka Fučka, Milič, Horvat, Tušek, Hafnar ne more rešiti Triglava izpada in njegovo obetavno mladost že gledajo drugi. Tako kot v nogometu in košarki, tudi vaterpolo drsi nazaj. Nimajo denarja, da bi igrali vsaj regionalno ligo, v domačem prvenstvu pa so daleč od superiornosti! Pogoji: na evropski ravni. Vsa čast ostalim športom (odbojka popravlja vtis), a paradni kolektivni športi s hokejem vred capljajo v anonimnosti. Hokej med Jesenicami in Ljubljano pač težko kljubuje magnetom večjih klubov.

Družbena odgovornost

Celje s pivovarno, Gorica z igralnico, Jesenice z železarno so jasne športne družine. Kranj ima in je imel močno gospodarstvo, a nikoli ni zmogel vpreči največjih v skupen projekt, ki bi rešil vsaj nekaj klubov pred životarjenjem. Seveda si nihče ne predstavlja, kako bi kolesarji živeli brez Save, tenisači brez Iskratela in tako naprej - a drugod zmorejo več! Kranj postaja tragičen po dveh trajnih lastnostih: ima vse boljše športne objekte (zdaj dobi drsališče, ima dva bazena, skakalnici, manjšo dvorano, prenovljen bo stadion), izdeluje ogromno mladih športnikov - na slovenskem športnem zemljevidu pa izginja. Pomislite: štirikrat manjša Škofja Loka je po tem vzor - z rokometom, košarko v prvi ligi! Kranj ima prvoligaša zdaj v športih kjer obstaja le ena liga (hokej, vaterpolo) in v odbojki, ki pa je kljub vsemu šport manjših okolij.