Srbi so ga sprejeli v deliriju, še posebej po tem, ko jim je v slabih desetih sekundah v prvem teku sezone pokazal svoje mojstrstvo. Ljubitelji športa so mu zaploskali in bili ponosni, da so kaj takšnega videli v živo, dekleta pa so kričala in se tresla po "beckhamovsko", kar se sicer Jamajčanu dogaja povsod po svetu. Kljub vsemu Powell ostaja preprost in dostopen, s čimer si pridobiva in ohranja simpatije po vsem svetu.

Na memorialu Arturja Takača na štadionu Partizana je ob prihodu v Beograd Asafa Powell najprej sklical tiskovno konferenco. Vprašanja mu je zastavljal Colin Jackson, upokojeni mojster visokih ovir. Valižan je Jamajčana potipal tam, kjer ga to najbolj boli. "Verjemite mi, da se dobro zavedam, da še nimam kolajne s svetovnega prvenstva. Zato bo temu cilju posvečena celotna letošnja sezona. Zaradi Osake bom nastopal nekoliko manj in skušal biti na Japonskem najboljši. Koliko in kje bom tekmoval, še ne vem, oziroma tam, kamor me bo poslal menedžer," vzrok velike rane razkril jamajški šprinter.

Asafa Powell je v svetovnem vrhu šprinta štiri leta. Na štadionu Saint Denis je bil leta 2003 diskvalificiran v polfinalu. Številni ljubitelji atletike in šprinta si takratnega polfinala spominjajo bolj po klovnskih vložkih Američana Jona Drummonda kot diskvalifikaciji Jamajčana. Novo veliko razočaranje na veliki tekmi je Asafi sledilo na olimpijskih igrah v Atenah, kjer je bil favorit za zlato kolajno, saj je dotlej kar devetkrat tekel pod desetimi sekundami. A je bil šele peti. Priložnosti za olimpijsko revanšo predlani na SP v Helsinkih ni imel, saj je bil poškodovan. Ker se priložnosti ne ponujajo čez noč, mora na naslednjo priložnost čakati dve leti. Osaka se približuje kot tudi olimpijske igre v Pekingu. V Beogradu se je Powell 26. v karieri spustil pod mejo desetih sekund. Pred njim so le še trije atleti, a ga Frankie Fredericks in Ato Boldon vodita le še za en oziroma dva teka pod desetico. Mauricu Greenu pa je prišel Powell točno do polovice. "Vsak tek pod desetimi sekundami je nekaj posebnega. Če je to na začetku sezone, pa sploh," je odgovoril lanski zmagovalec iger Commonwealtha in dvakratni zmagovalec svetovnega pokala. Predvsem lanska sezona, ko ni bilo največje tekme, je bila za Powlla najuspešnejša doslej, saj je skupaj z Američanoma Jeremyjem Warinerjem in Sanyo Richards dobil zlato ligo in za "jack pot" prejel nagrado četrt milijona ameriških zelencev. Kar dvanajstkrat je tudi tekel pod 10 sekundami, kar v eni sezoni ni uspelo še nobenemu atletu.

190 cm visoki in 88 kg težki atlet je svetovni rekord izenačil trikrat, enkrat v karieri pa je v času 9,77 tekel tudi Američan Justin Gatlin. "Na treningih sem že tekel 9,74. Mislim, da bi lahko dosegel čas 9,72, kar je v tem trenutku skrajni domet svetovnega šprinta," je prepričan 24-letni šprinter.