Prvo in največje presenečenje je bil izpad Dallasa, daleč najuspešnejšega moštva rednega dela, že v prvem krogu proti Golden Stateu, zagotovo pa ni bilo veliko niti tistih, ki so že v tej sezoni pričakovali, da bo LeBron James svoj Cleveland pripeljal do velikega finala. Toda na koncu je "novi Michael Jordan" storil prav to, nepozabna pa bo za vselej ostala predvsem njegova predstava s pete tekme konferenčnega finala proti Detroitu, ko je dosegel zadnjih 25 točk svojega moštva in Clevelandu po dveh podaljških zagotovil odločilno zmago.

Ko je LeBron Raymone James 30. decembra 1984 v Ohiu prijokal na svet, je bilo njegovi materi Glorii šele šestnajst let, približno toliko pa je nato potreboval njen sin, da je na srednji šoli St.Vincent - St. Mary, ki jo je obiskoval v svojem rodnem kraju, začel s svojim košarkarskim vzponom. Znake vrhunskega igralca je začel kazati že v drugi sezoni srednješolskega prvenstva, ko je v povprečju dosegal 25 točk na tekmo, zanimivo pa je, da je hkrati briljiral tudi v ameriškem nogometu, a se je zaradi stalnih poškodb na koncu osredotočil samo na košarko. Njegov poizkus, da bi že takrat sodeloval na naboru lige NBA, ni uspel, saj je v pravilih lige določeno, da mora igralec prej dokončati vsaj srednjo šolo. Je pa James zaradi izjemnih predstav postal medijsko slaven in se med drugim že takrat pojavil tudi na naslovnici priznane ameriške revije Sports Illustrated, medtem ko so njegove srednješolske tekme začeli predvajati celo na najbolj gledanih televizijskih postajah. Leta 2003 se je naposled z velikim pompom le prijavil na nabor in bil izbran kot prvi s strani Clevelanda, še prej pa je, ne da bi v najmočnejši ligi na svetu odigral eno samcato tekmo, podpisal več sponzorskih pogodb, med katerimi je bila najdonosnejša tista s proizvajalcem športne opreme Nikeom, ki mu je navrgla natanko 100 milijonov dolarskih zelencev.

V svojih prvih dveh sezonah je James najprej kot najmlajši košarkar porušil vse možne rekorde (kot najmlajši igralec v zgodovini je prejel naziv novinca leta, dosegel trojnega dvojčka ter 40 in 50 točk na eni tekmi, vknjižil 2000 točk v sezoni, imel povprečje 30 točk na tekmo, prejel naziv MVP na tekmi All Star...), moštvo pa je do končnice prvič pripeljal v sezoni 2004/05, ko je Cleveland med najboljšimi nastopil prvič po letu 1998. LeBron je sicer pri svojih 22 letih že ponosni očka sina LeBrona Jamesa Jr., na poti pa je še drugi sin, ki naj bi se rodil še v tem mesecu. V srednji šoli je sprva nosil dres s številko 32, nato je cifri (zaradi svojega vzornika Michaela Jordana) zamenjal, številko 23 pa na hrbtu nosi še danes. Kljub temu, da ga prav z Jordanom tudi največkrat primerjajo, pa je sam mnenja, da njegova igra bolj spominja na predstave Anferneeja Hardawayja. "Penny je imel pregled nad celotno igro in je zlahka dosegal koše, ob tem pa razigral tudi celotno moštvo. Še vedno je eden mojih najljubših igralcev," pravi James.