Po njegovih besedah pa je bil njen "glavni kritik in napadalec centralni komite (CK)", ki ga je vodil Milan Kučan. Besede slednjega je "treba pogledati, ko se v Sloveniji soočamo s tezo, da je bilo včasih boljše, kot je danes", je opozoril premier.

Vihar zaradi 57. številke

57. številka je po Janševih besedah v jugoslovanski politiki povzročila pravi vihar. Centralni komite je celo izdal proglas, da bo storil vse, da se ideje iz omenjene številke nikoli ne bodo uresničile. Premier je ob tem omenil sestanek centralnega komiteja v Tacnu 15. aprila 1988 oz., po njegovih besedah, "vrh slovenske represije". Tam so se namreč zbrali vsi, ki so odločali o uporabi represije, tudi nekdanji predsednik države in nekdanji predsednik centralnega komiteja Milan Kučan, je dejal premier.

Najbolj glasni so nekdanji kritiki

Ob tem je Janša citiral nekatere Kučanove besede s sestanka v Tacnu, saj jih je "včasih potrebno pogledati, ko se v Sloveniji soočamo s tezo, da je bilo včasih boljše, kot je danes." Zadnje čase namreč po premierovih besedah slišimo teze "iz zelo pomembnih ust", da je bilo včasih stanje bolj demokratično in svobodno kot danes. Da takšna teza kroži po slovenskem prostoru, pa po Janševem mnenju morda leži v vseh odlikovanjih tistih, ki so najbolj glasno kritizirali 57. številko Nove revije.

57. številka je po Janševem mnenju dala podlago za to, da lahko danes govori kot predsednik slovenske vlade. "Besede, za katere je bilo potrebno veliko znanja, so postale meso in teoretični temelj Nove revije," je dejal. Kar pa je nastalo po 57. številki, je zgodba o uspehu, saj smo imeli po osamosvojitvi gladek razvoj, ki ima za cilj blaginjo vseh, je še menil premier.

Osamosvojitev stvar kulture

Obstaja pa tudi drug možen pogled, je pojasnil. Tu je citiral besede nekdanjega predsednika Demokratične opozicije Slovenije Jožeta Pučnika, da je slovenska osamosvojitev v najširšem smislu tudi stvar kulture. S tega vidika po Janševem mnenju projekt, ki je bil zastavljen v 57. številki, ni končan.

Na eni strani imamo torej uresničitev programa iz 57. številke Nove revije in s tem uresničitev stoletnih sanj, po drugi strani pa iz tega programa izhaja tudi globlja želja po kulturni osvoboditvi, da se vzpostavijo neke normalne vrednote. Ta del programa po Janševem mnenju ni v celoti uresničen in tako generacijo, ki je to delo začela, kot tudi prihodnjo čaka težko delo.