Mengele, Pavelić, Rojnica ... sami zločinci proti človeštvu, ki so se s pobegom iz Evrope v Argentino uspeli vsaj za nekaj časa izogniti roke pravice.

Lažni potni list je Adolfu Eichmannu omogočil, da je pobegnil v Argentino, kjer je mirno živel deset let. Odkritje njegovega potnega lista je znova spomnilo na mračna povojna leta, ki je Argentina služila kot zatočišče za številne nacistične krvnike. Potni list, ki so ga slučajno odkrili v arhivu sodišča v Buenos Airesu, je bilo izdano na ime Ricardo Klement, Eichman pa ga je uporabil za vstop v Argentino leta 1950. Tam je živel vse do 11. maja 1960, ko so ga prijeli agenti izraelske tajne službe Mosad in ga odpeljali v Izrael, kjer so ga dve leti kasneje obesili.

Kot na tisoče ostalih zločincev je tudi Eichmann v Argentino pobegnil po tako imenovali „podganji liniji“. To so bile poti za tajni prebeg nacistov v Argentino, Paravgvaj, Brazilijo, Čile, celo ZDA in Kanado, glavni pri njihovi organizaciji pa so bili prav katoliški škofje, menihi in duhovniki, ki so simpatizirali z nacizmom.

Eichmanna so imeli, pa jim je ušel

Eichmanna so ob koncu vojne zajeli Američani, toda, ker je uporabil lažno ime, niso vedeli, koga so prijeli. Kmalu je pobegnil iz zapora in se nekaj let skrival po Nemčiji. Papirje za vstop v Argentino je dobil leta 1948, vendar jih ni izkoristil.

Leta 1950 je najprej odšel v Italijo, kjer je stopi v stik s škofom Aloisom Hudalom, enem od organizatorjev „podganje linije“, najbolj uspešne poti za pobeg. Slednja je vodila preko hrvaškega papeškega zavoda Svetega Jeronima. S škofovim potrdilom, da je begunec, je na Rdečem križu uspel dvigniti potni list in iz Genove odpotovati v Argentino.

Po isti poti sta pobegnila tudi zloglasni angel smrti Josef Mengele in ustaški poveljnik Ante Pavelić.

Nekateri še živijo

Sergio Widder, predstavnik centra Simon Wiesenthal v Argentini, je izjavil, da so nekateri od nacističnih prebežnikov še živi. Ustaški vojni zločinec Ivo Rojnica, danes 91-letnik, živi v predmestju Buenos Airesa.

Argentinski predsednik Carlos Menem je šele leta 1992 odprl tajne državne arhive, v katerih so bili številni dokazi za sodelovanje Argentine v tej mračni zgodbi. Tudi vloga Juana Perona, ki je bil po vojni na oblasti v Argentini, še ni docela raziskana.

Poleg Eichmanna, Mengeleja in Pavelića je Argentina posvojila tudi druge nacistične zločince, med drugim Walterja Kutschmanna, poveljnika gestapa na Poljskem, in „mesarja iz Rige“ Eduarda Roschmanna.