Podrobnosti o njej smo objavili v včerajšnjem časopisu. Gre za skupno operacijo Sove in nemške obveščevalne službe v prostorih na Bavarskem dvoru na Slovenski cesti v Ljubljani v stavbi, imenovani Kozolec. V bližini je poslovna stavba Telekoma Slovenije, prek katere so speljani glavni komunikacijski vodi med južno in severno Evropo.

Šinkovec na policijo

Na dogajanje se je odzval direktor Sove Matjaž Šinkovec, ki je zaradi objav v medijih o tem obvestil policijo in tožilstvo, "saj ocenjuje, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje".

Vrnimo se h Kozolcu. Stavba ima na hrbtni strani tri vhode. Sredinski izstopa po tem, da je edini opremljen z nadzorno kamero. Tudi v notranjosti vhoda za drsnimi vrati le tukaj lahko opazimo tri vrtljive majhne stropne kamere, kar obiskovalcu že na prvi pogled pove, da je ta lokacija nadstandardno varovana in nadzorovana.

Ko smo nekaj stanovalcev povprašali o nadzornih kamerah, nam niso znali povedati, kdo so bili tisti, ki so jih namestili, jim je pa bilo pojasnjeno, da "kamere ne delujejo". V bloku živijo večinoma starejši prebivalci.

Stanovalci so vedeli

Na vprašanje, kje je stanovanje, v katerem je Sova, so nam stanovalci nemudoma pokazali na tretje nadstropje. Gre za stanovanje, veliko 159 kvadratnih metrov, in ga je po vedenju stanovalcev uporabljala že nekdanja komunistična tajna Služba državne varnosti. Po demokratičnih spremembah leta 1990 naj bi bilo stanovanje nekaj časa neuporabljano in takrat naj bi v njem prišlo tudi do puščanja vodovodne napeljave. Ko so stanovalci vanj vstopili, da bi preprečili večjo škodo, so v njem našli večjo količino tehnične opreme.

Aktivnosti v stanovanju naj bi se po opažanjih stanovalcev spet začele pred nekaj leti. Na hodniku so srečevali ljudi, ki so odzdravljali v angleškem jeziku. Vrata stanovanja v tretjem nadstropju so bila včeraj zaprta, na zvonjenje ni odgovarjal nihče. Vrata so varovana z dvema močnima ključavnicama.

Infrastruktura SDV

Kozolec je bil zgrajen leta 1956 in ga je nekdanja Udba najverjetneje opremila s potrebno infrastrukturo za obveščevalno delo, saj je bil objekt sprva namenjen za bivanje tujih diplomatov. To infrastrukturo sta zdaj izkoristili Sova in nemška služba za nadzor komunikacijskih vodov, ki tečejo tod pod zemljo.

Sporna lokacija v objektu je bila torej že leta sumljiva tudi sosedom. To ni nič nenavadnega, saj izstopa tudi navzven. Stanovanje je edino, ki ima na zunanji steni objekta nameščeno klimatsko napravo (verjetno za hlajenje strojne opreme) in ima zastekljena balkona, kar je zaradi spomeniške zaščite objekta prej izjema kot pravilo.