Toda pogled v zgodovino obeh klubov priča, da bi še danes verjetno oba životarila daleč stran od svetovnega nogometnega vrha, če ju sredi osemdesetih prejšnjega stoletja ne bi prevzela poslovneža, zaljubljena v najbolj priljubljeno športno igro na svetu.

Medtem ko je veliki ljubljenec navijačev AC Milana Silvio Berlusconi, ima podoben status med privrženci Lyona možakar po imenu Jean-Michel Aulas. Slednji pod palcem sicer nima toliko denarja kot Berlusconi, a ga ima vendarle dovolj, da Lyon preživlja najlepše čase v svoji zgodovini. Klub s štadiona Gerland je minuli konec tedna še šestič zapored prejel pokal za naslov francoskega prvaka, kar pred tem v deželi odličnega vina in sira ni uspelo prav nobenemu drugemu klubu. "Nisem čarovnik in ne verjamem v črno magijo, je pa dejstvo, da nam je uspelo nekaj čarobnega. Recept za meteorski vzpon kluba? Saj nisem nor, da bi vam ga izdal!" v šali razlaga Aulas, ki je pred kratkim postal tudi predsednik združenja najmočnejših evropskih klubov G14 in tako dobil še eno priznanje za svoje dobro delo.

Uradno je bil klub po imenu Olympique Lyon ustanovljen 3. avgusta leta 1950. Navijači sicer pravijo, da njegovi začetki segajo že v leto 1899, a dejstvo je, da se je pač takrat v mestu Lyon začelo organizirano igrati nogomet, toda Olympique je luč življenja zagledal šele dobrih pet desetletji kasneje. Pred prihodom Aulasa leta 1987 niti slučajno ni veljal za enega od najmočnejših francoskih klubov, saj je osvojil le tri pokalne lovorike, večkrat pa je okusil tudi grenkobo igranja v drugi ligi. "Predstavljam vam projekt Lyon z roko v roki z Evropo! Že v naslednji sezoni se bomo uvrstili nazaj v prvo ligo, čez štiri leta pa zaigrali v evropskih pokalih!" je ob prihodu samozavestno napovedal Aulas, mnogi pa so mu odgovorili, da je nor. Besede slednjih so se še podkrepile naslednjo sezono, ko se Lyon ni prebil iz druge lige, toda Aulas ni obupal. Začel je graditi povsem pri temeljih, v klub pripeljal spodobne in nogometno izobražene ljudi (Bernard Lacombe, Raymond Domenech, Jean Tigana...), na svoj račun pa po nekaj sezonah trdega dela in veliko vloženega denarja prišel leta 2002. Takrat so se uresničile sanje vseh navijačev Lyona, saj je njihov klub prvič v svoji zgodovini postal francoski prvak. "To je to! Sedaj lahko odidem v pokoj in v miru umrem, saj vem, da sem izpolnil svoje poslanstvo," je bil blažen Aulas, ki pa kljub vsemu ni spustil vajeti iz svojih rok. Posledica tega je bilo še pet zaporednih naslovov prvaka, kar je vodilo do besed: "Naš naslednji cilj je zmaga v ligi prvakov!" Preveč ambiciozna Aulasova napoved? Glede na to, da je podeželskega malčka spremenil v mestnega ugledneža, zagotovo ne!