Ob trideseti obletnici filma Vojna zvezd, ki je na presenečenje vseh postal eden od najbolj uspešnih filmov vseh časov, smo vam pripravili 30 zanimivih dejstev, povezanih z njim.

Zanimivosti, povezane s snemanjem

Prvi trailer je prišel v kinematografe šest mesecev pred uradno premiero Vojne zvezd. Pospremili so ga s slogani, kot: Zgodba o dečku, deklici in vesolju, ker so upali, da bodo prebudili zanimanje za film, od katerega si producenti niso veliko obetali.

Prvo Vojno zvezd so posneli za 11 milijonov dolarjev, zaslužila pa jih je blizu 550 milijonov dolarjev - 215 milijonov v ZDA in 337 milijonov po svetu.

Prvotni naslov filma je bil „The Star Wars“, vendar je „the“ odpadel še v času nastajanja filma.

Ko so leta 1981 film ponovno poslali v kinematografe, je bil njegov uradni naslov: „Star Wars: Episode IV: A New Hope“ .

Režiser George Lucas je imel originalno pogodbo s studiem Fox „samo“ za 150 tisoč dolarjev, vendar je vztrajal pri 40 odstotnem deležu od izkupička filma in vsega, povezanega z njim. Pri Foxu so se strinjali, saj si od filma niso obetali veliko.

Besedilo za uvodni - in neštetokrat ponovljeni prizor je pomagal napisati režiser Brian De Palma. Se še spomnite besed, da „v vesolju divja vojna. Uporniške ladje, ki napadajo iz skrivnega oporišča, so izbojevale prvo zmago v spopadu z zlobnim Galaktičnim imperijem.“?

Sir Alec Guinness je zaslužil premoženje, ker je vztrajal, da dobi dva odstotka od prodanih vstopnic, vendar je zavrnil kakršnokoli promocijo filma.

Antony Daniels kot C-3PO in Kenny Baker kot R2-D2 sta edina igralca, ki sta nastopila v vseh šestih nadaljevanjih filma

Harrison Ford najprej ni bil v ožjem Lucasovem izboru za eno od glavnih vlog. Lucas je namreč želel nove obraze, Ford pa je že igral v njegovem filmu „American Graffiti.“

Film bi morali začeti predvajati za božič leta 1976, vendar so s snemanji zamujali. Pri Foxu so zato grozili, da bodo ustavili celotni projekt, če bo zamuda trajala več kot dva tedna.

Kaj pa inspiracija?

Ralph McQuarrie je narisal, kako izgleda vesolje, v katerem se odvija Vojna zvezd. Kariero je začel kot tehnični risar pri Boeingu.

Lik Wookieeja Chewbacce je navdihnil Lucasov pes, aljaški malamut Indiana.

Lucas je nekoč izjavil, da je oblika Millennium Falcona posnemala hamburger.

Za značaj Hana Sola je „poziral“ Lucasov prijatelj Francis Ford Coppola.

Droida R2-D2 in C-3PO temeljita na likih iz filma Akire Korosawe „The Hidden Fortress“. Isti film je bil vir navdiha tudi za Hana Sola in Bena Kenobija.

V trženje niso vložili veliko

Ena od marketinških potez producentov je bila, da so distributerjem grozili, da ne bodo mogli kupiti težko pričakovanega filma „The Other Side of Midnight“ - šlo je za film po romanu Sidneya Sheldona, če prej ne kupijo „Vojne zvezd“.

Charles Lippincott se je zavedal potenciala, ki ga je film imel, in se je zelo zavzemal za to, da je film premiero doživel z veliko pompa.

Ker se vstopnice prvi teden predvajanja filma niso dobro prodajale, se je Lucas s podjetjem Kenner Toys dogovoril, da bodo za tiste, ki bodo kupili vstopnico in to dokazali, pripravili figurice junakov filma. Poteza se je izkazala za genialno.

V osmih letih so po svetu prodali več kot 250 milijonov figuric. Samo z njimi so zaslužili 42 milijonov dolarjev.

Nagrade

Skladatelj John Williams je za glasbo za Vojno zvezd dobil Oskarja.

V ostalih kategorijah za oskarja je bil od vseh šestih filmov nominiral eden, „A New Hope“ , ki se je „boril“ za najboljšo fotografijo. Oskarja ni dobil. Boljša je bila Annie Hall, ki jo je režiral Woody Allen.

Skoraj se je sfižilo...

Mark Hamill, ki je igral Luka Skywalkerja, je imel na začetku snemanja prometno nesrečo, zaradi česar so mu morali z nasnemavanjem „popravljati“ obraz. Sam je kasneje izjavil, da to ne drži in da si je takrat zlomil samo nos.

Antony Daniels se je poškodoval pri prvem „izhodu“ kot C-3PO zaradi kosa lesa, ki mu je padel iz „zlate“ obleke.

Prvi snemalni dan v tunizijski puščavi je ekipo presenetila nevihta z dežjem, najhujša v zadnjih 50 letih.

Zaradi stroge britanske delovne zakonodaje so, ko so snemali v Elstreeju, morali delo končati vsak dan točno ob 17.30 uri. Izjema je bila samo v primeru, da si bili sredi kadra.

V Vojni zvezd je bilo presenetljivo malo snemalnih „kiksov“.

Peter Mayhew, ki je igral Chewbacca, je po inspiracijo šel v živalski vrt.

David Prowse, ki je igral Darth Vaderja, je imel velike probleme s svetlobnim mečem, ki je bil v resnici plastičen. Ves čas ga je lomil. Sceno je rešil kamerman Bob Andersen, ki je odigral „vihtenje“ meča.

George Lucas se je jezil, ker so mu ves čas čistili po studiu. Rad je delal v „malo razmetanem“.

Stres, ki ga je doživljal med napornim snemanjem in „lovljenjem“ rokov, je pri Lucasu skoraj povzročil srčni napad. Na koncu se se izkazalo, da ima previsok tlak in da je fizično izčrpan.