Južno ledeno morje že desetletja z absorpcijo velikih količin ogljikovega dioksida zmanjšuje škodo, ki jo okolju z emisijami toplogrednih plinov dela človek. Zdaj pa so znanstveniki ugotovili, da svojo nalogo vse slabše opravlja. Tak razplet so sicer predvidevali, vendar šele čez 40 let. Najnovejši podatki bodo zelo vplivali na napovedi vremenskih in klimatskih sprememb v prihodnjih letih.

Do zdaj je veljalo, da kar polovica od vseh emisij ogljikovega dioksida ostane v atmosferi, ves preostali del pa se absorbira v oceanih in zemeljski biosferi. Južno morje "pobere" kar 15 odstotkov ogljikovega dioksida. Merilne sonde, ki so nameščene v 11 opazovalnih postajah v Južnem morju in 40 postajah drugod po svetu, so ključne pri ugotavljanju, koliko ogljikovega dioksida se absorbira. Zadnji podatki kažejo, da se od leta 1981 absorpcija ni povečala, pač pa je ostala na ravni, kot je bila. V tem času smo ljudje v zrak spustili za 40 odstotkov več ogljikovega dioksida.

Glavni razlog, da morja ne absorbirajo več ogljikovega dioksida, so spremembe v zračnih tokovih. Te so nastale predvsem zaradi dveh vzrokov. Eden je sprememba količin ozona v zgornji atmosferi, drugi pa dejstvo, da se tropi segrevajo bolj kot Antarktično morje. Močnejši vetrovi pomenijo večje mešanje morske vode, zaradi česar ogljikov dioksid, ki se običajno "skladišči" v morskih globinah, pride na površino.