Predsednik se je odzval zaradi večkratnega poziva različnih pravnikov, da bi moral zavzeti stališče glede resnih obtožb o nelegalni porabi sredstev Sove. Dejal je, da ne razume česa se boji vlada, saj je že večkrat, tudi uradno, izjavil, da na prihajajočih predsedniških volitvah ne bo več kandidiral. Tudi prihodnjih parlamentarnih volitev se z Gibanjem za pravičnost in razvoj ne bo udeležil.

**Več v jutrišnji tiskani izdaji Dnevnika**

Vlada objavila nove dokumente, obremenjujoče za Podbregarja

Vlada je na svojih spletnih straneh objavila nove uradne dokumente, na katerih je parafa bivšega direktorja Sove Iztoka Podbregarja. S tem želi izpodbiti Podbregarjeve trditve, da podpis na spornem Sovinem dokumentu, ni njegov.

Vsi novi dokumenti z domnevno parafo Iztoka Podbregarja so objavljeni na vladnih spletnih straneh (pdf format).

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je zagotovila, da so dokumenti, ki jih je agencija poslala vladni skupini za oceno dela Sove, avtentični. Agencija dokumentov "ni prirejala, ponarejala ali kako drugače spreminjala," so sporočili iz Sove. Dokumenti so po navedbah agencije del dokumentacijskega gradiva Sove.

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je povedal, da je Podbregar daljše časovno obdobje uporabljal parafiranje kot način potrjevanja veljavnosti dokumentov. To je razvidno iz več sto uradnih listin. Parafiranje je uporabljal tudi za podpisovanje večine dokumentov, povezanih z uporabo nezakonitega dela posebnega sklada agencije, je danes še poudaril Hajdinjak.

Podbregar: Podpis ni moj

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar je včeraj podal izjavo za medije, v kateri je povedal: "Kar me je najbolj zmotilo, je to, da na enem od dokumentov ne prepoznam svojega podpisa in se mi zdi dokaj nenavaden".

Podbregar je tudi dejal, da je bil v času, ko naj bi bila kupljena letalska karta za indijskega zdravilca Sardeshmukha Sadananda, dvakrat službeno odsoten in da ga je nadomeščal njegov namestnik.

Dodal je še, da "se je z objavo teh dokumentov potrdil moj dvom, da se pri kakršnem koli nadzoru vladne skupine nad posebnim skladom Sove poseže v operativno delovanje agencije". Podbregar upa, da bo zadevi prišlo do dna tožilstvo. Domnevni Podbregarjev podpis s Sovinega dokumenta in njegov podpis iz potnega lista objavljamo ob članku.