S športom, ki večini staršev predstavlja nepotrebno izpostavljanje nevarnosti, saj ga ne poznajo in imajo o njem napačno mnenje, se je Bajt začel ukvarjati pred 12 leti. Veslati se je učil sam, a kot je dejal: "Z veliko zagnanostjo in energijo."

Kajakaštvo na divjih vodah, s katerim se ukvarjate, je kajakaštvo v najbolj pravem pomenu besede. V čem je čar veslanja in premagovanja brzic?

Zame je ekspeditivno kajakaštvo na divjih vodah najlepši del kajakaštva. Čar je stik z naravo, ekipno vzdušje in sodelovanje pravih prijateljev, preizkušanje samega sebe, premagovanje nastalih težav s svojimi močmi in razumom, avanturistično odkrivanje lepot in skrivnosti, seveda pa je prisotnega tudi nekaj adrenalina.

Kadar je govora o spuščanju po divjih vodah - kje je meja med navadnimi in ekstremnimi spusti?

Kot ekstremnega bi označil spust, pri katerem je kajakaš precenil svoje sposobnosti ali podcenil težavnost in nevarnost rečnega odseka in se zato znašel v težavah. Kar je zame večerna harmonija na idiličnem delu reke, je za slabšega kajakaša lahko ekstremen spust, za mojo mamo pa norost. Ljudem se ekstremno večinoma zdi nekaj, česar sami ne obvladajo in ne počnejo.

Katere reke pri nas spadajo v to kategorijo?

Zahtevnejši deli Soče, Učje, Tolminke, Koritnice, Idrijce, Kokre, Radovne, Tržiške Bistrice, Kamniške Bistrice, Iške, Save, Savinje s pritoki in še kakšna.

Korzika velja v mesecu aprilu za pravo Meko kajakašev. Kam še romate vsako leto v iskanju pravega vodostaja in lepih brzic?

Najlepše lokacije v Evropi so Soča, Norveška, Piemont v Italiji, Korzika in južni del Francije, Engadin in Verzasca v Švici, Tirolska in okolica Salzburga, Grčija, Črna Gora. Seveda so še druge.

Kaj pa odprave na druge celine?

Čile, Ekvador, Argentina, Nova Zelandija, Afrika, tam pa Uganda z Nilom, Zambezi, Severna Amerika, torej zahodna obala v ZDA, zahodna obala v Kanadi, Nepal.... Seznami sanjskih lokacij so vsako leto daljši, bolj veselo pa je, ko se daljšajo seznami že videnih.

Ste praktično samouk. Kaj bi svetovali nekomu, ki bi se rad začel ukvarjati s to dejavnostjo?

Naj ne odlaša. Kdor ima veselje do vode, športov v naravi, malo športnega vznemirjenja, tabornih ognjev in spanja pod milim nebom, potem je kajakaštvo zanj kar prava stvar.

Kakšna je oprema in njena cena?

Osnovna oprema so kajak, veslo, čelada, rešilni jopič, krovnica, kajakaški čevlji, kajakaška obleka in še nekaj dodatkov. Cene boljših delov opreme so zelo visoke, denimo kajak 1200 evrov, veslo 500 evrov, anorak 400 evrov, čelada 300 evrov..., za nakup kompleta rabljene opreme pa bo slabih 1000 evrov več kot dovolj.

Ste se kdaj preizkusili v tekmovalnem kajaku, torej slalomu?

V slalomu s tekmovalnim čolnom žal nimam izkušenj. Žal pravim zato, ker imajo tekmovalci odlično tehniko in moč, kar jih po tehnični plati tudi najbolj loči od kajakašev kot sem sam. Na splošno pa je slalom namenjen tekmovanju, ekspeditivno kajakaštvo na divjih vodah pa odkrivanju lepot in elegantnemu premagovanju težav. Razliko med tekmovalnim in ekspeditivnim kajakaštvom lahko opišem s primerjavo med tekmovalnim športnim plezanjem in alpinizmom, ali tekmovalnim smučanjem in turnim smučanjem. Prvo je stvar poklicnih športnikov, drugo pa večinoma stvar rekreacije.

Žiga Bajt se je učenja veslanja lotil sam, danes pa ima za seboj preveslanih že spoštljivo število rek.