"Pri tej dejavnosti bi kot prednost poudaril odklop od časa, pritiskov, civilizacije, vsakdanjega življenja, vsega, kar nas teži. Lahko se odpraviš sam ali v družbi ter uživaš v naravi in miru. Med veslanjem potuješ tik ob obali in na ta način vidiš stvari, ki jih drugače ne, z drugega zornega kota. Do izraza pridejo podrobnosti, saj stvari iz kajaka vidiš na poseben način," je o čarih tovrstnega veslanja spregovoril Miran Skok, vodnik tovrstnih izletov.

"Takšen način sprostitve je v porastu, vse več ljudi se namreč odloča za potovalni kajak. V visoki sezoni, nekje od 10. julija do 10. avgusta, je treba čoln za izposojo rezervirati za mesec dni vnaprej. Naš slogan se glasi - veslanje ne odhaja s poletjem, ker se lahko s potovalnim kajakom, če le ni vetra, sprostite povsod, kjer ni voda zmrznjena. Organiziramo eno ali večdnevne programe predvsem na jadranski obali (Lošinj, Pašman, Kornati, op. p.), enodnevne izlete po Koroških jezerih, s čolni se podamo na karneval v Benetke. Veslati je moč na vseh slovenskih jezerih, tudi na tistih, ki so zaliti samo ob deževjih (Cerkniško, op. a.), kar je še večji izziv, ker niso vselej dostopna. V poštev pridejo tudi vsa umetna akumulacijska jezera in reke, ki imajo odprto, pregledno strugo in tečejo počasi kot, denimo, Mura, Drava. Programi obsegajo vse - od prevoza, hrane, opreme, prenočišče, vodenje," je pojasnil 48-letni Skok ter dodal, da navdušenci prisegajo na morje, kjer tovrstno 'pohodništvo' še posebej pride do izraza.

Priljubljenosti "seayaka" med ljudmi zagotovo botruje tudi dejstvo, da zanj ni potrebno veliko telesne pripravljenosti, pa tudi predznanja ne. "Predznanje ni potrebno, ker so čolni dolgi, široki in stabilni. Pomembni sta le želja in realna ocena lastnih sposobnosti. S potovalnim kajakom lahko posameznik preživi na vodi ves dan, če se mu tako zahoče. Tudi starostne omejitve ni - veslajo lahko vsi od osmega do osemdesetega leta," je nadaljeval nekdanji kajakaški reprezentant in nekaj več besed namenil še opremi: "Čolni so narejeni iz odporne plastike, lahko so enosedi ali dvosedi. So udobni, stabilni, držijo smer in imajo vodoodporne komore za prtljago, ki pridejo prav pri večdnevnih potovanjih. Obvezen del opreme so vesla, ki so različnih velikosti in oblik, plavalni jopič, krovnica, neoprenska oblačila, anoraki..."

Cene čolnov in vesla se gibljejo med 500 in 2000 evri, mnogi pa najprej seveda razmišljajo o nakupu rabljene opreme. "Te je na tržišču izjemno malo, ker je povpraševanje veliko večje od ponudbe. Poudaril bi, da je oprema za potovalni kajak trajne vrednosti, saj čoln zdrži tudi desetletje in več, zato se ne splača kupovati poceni ampak kakovostno," svetuje ljubitelj telemarka in teka na smučeh.

Vselej, kadar se podate na potovanje, pa naj bo s katerimkoli prevoznim sredstvom že, je treba določenim zadevam posvetiti nekaj več pozornosti. "Ne pozabite kreme za sončenje, sončnih očal, pokrivala za glavo in dolgih rokavov, če se na veslanje odpravljate poleti, ko je sonce še posebej močno. Pripravljeni morate biti tudi za slabo vreme, nenadne ohladitve. Neobhodno je spremljanje vremenske napovedi. Kadar je vreme na morju nestabilno oziroma je napovedano spremenljivo vreme, se ne odpravljajte v kajak, ker vas bo oviral veter, tu so še tokovi in drugi dejavniki," je posvaril brkati dobrodušnež, za katerega je kajak način življenja in opozoril: "Najpomembnejša pa je pijača. S seboj imejte vselej veliko vode, da telo ne dehidrira, to je obvezno! Običajno za vsako uro veslanja potrebujete liter vode, ko gre za večdnevni izlet, pa vselej mislite na to, da imate s seboj tri litre tekočine za rezervo. Kadar se odpravljate za več dni je treba narediti dober, podroben načrt potovanja. Kje se boste oskrbovali, kje prenočevali, kamp oprema, torej lahki šotori in spalne vreče, podlaga, gorilniki, nož, svetilka..."

Našteto opremo je moč shraniti v zgoraj omenjenih neprodušnih komorah. Kadar pripravljate stvari, ki jih boste vzeli s sabo na pohajkovanje, imejte v glavi, da je treba opremo racionalizirati - vse boste namreč prevažali s seboj v čolnu. "Kajak je težak med 20 in 25 kilogrami, zato je priporočljivo, da oprema ni težja od 10 kilogramov, pijača ni všteta, hkrati pa ne sme presegati 60 litrov. Ne pozabite še na oblačila, ki vas zaščitijo pred nepričakovanimi vremenskimi vplivi - anorak, flis, 'windstopper'" je še povedal Skok, ki se že 15 let aktivno ukvarja z raftingom in učenjem kajaka.