Posebno vlogo imajo intendanti, ki v posameznih obdobjih vplivajo na umetniški in politični značaj festivala. Luc Bondy je pred šestimi leti prevzel odgovornost za festival, kjer kot režiser pripravi vsaj eno predstavo. Za vodjo gledališkega sporeda je izbral Marie Zimmermann, zanosno gledališčnico in spretno organizatorko. Uspela je pripeljati nekaj dogajanja iz vzhodne Evrope in z odločnostjo premagala nekatere predsodke dunajske kulturne srenje. Pred nekaj tedni je naredila samomor. Luc Bondy je ob nenadni izgubi "gledališke direktorice in prijateljice, ki se je odločila, da odide iz življenja" pretresen poudaril, da njene odločitve ne moremo označevati po nobenih merilih, "kar se žal pogosto dogaja".

Letošnji tedni so posvečeni spominu na Marie Zimmermann 1955 2007.

Izbor gledališkega sporeda

Za letošnjo prireditev Luc Bondy pripravlja Kralja Leara. To skrivnostno in obsežno Shakespearovo dramo, ki sega v globine človeške narave, kjer se srečujeta notranja in zunanja slepota, notranji pekel in vprašanje smrti, je dandanes redko videti na odrih. Peter Zadek je pripravil uprizoritev igre Kakor vam drago, in sicer ponovno v zasedbi zvezd nemškega gledališča. Circus istorija (Cirkus zgodovine) je predstava, ki prihaja iz Beograda, v njej se srečujejo junaki iz različnih Shakespearovih del v danem zgodovinskem trenutku, ki ga je režiserka in koreografinja Sonja Vukićević našla v lastnem okolju s humorjem in izvrstno igralsko zasedbo. Iz Amerike prihaja Gatz Veliki Gatsby, roman Scotta Fitzeralda se dogaja na odru v sedmih urah branja, da je to mogoče, je uspešno dokazala newyorška skupina Elevator Repair Service (ERS). Tudi letos bo prisoten Frank Castorf iz Berlina, tokrat z uprizoritvijo zadnjega romana francoskega pisatelja Louisa-Fernanda Celina. Sever (Norden) karakterizira dogajanje med ljudmi z različnimi zgodbami ob propadu nacistične Nemčije.

Med težko pričakovanimi in razprodanimi predstavami je Sonja, ki jo je po zgodbi Tatjane Tolstaje na oder postavil režiser Alvis Hermanis. Gostje iz Rige bodo morda uspeli v neposrednem razkrivanju med videzom in bitjem.

Presek glasbenega sporeda

Dogajanje vsako leto beleži nepozabne dogodke in jih shrani na zvočne posnetke. Poznavalci letos napeto pričakujejo operno premiero, ki sta jo prevzela dirigent Pierre Boulez in režiser Patrice Chereau. Posvetila sta se Leošu Janačku in njegovi glasbeni obdelavi romana Zapiski iz mrtvega doma F. M. Dostojevkega.

Dubstep izvira iz Jamajke, prihaja iz južnega dela Londona. Med imeni, kot so Peverelist, Appleblim, Boomnoise ali Bruno Belluomini iz Sao Paula, se bo pojavil tudi DJ Dubway (Ivan Kovačević) iz Splita.

Balkanska glasba je na Dunaju že dolgo popularna, vendar se časi spreminjajo in skupine Romov muzicirajo predvsem ob gastronomskih užitkih. Z balkanskimi ritmi so zdaj na vrsti glasbeniki iz Japonske Civcala mvta in Belgijci Va Fan Fahre. V veliki dvorani avstrijskega radia se bodo v sedmih koncertih Under Construction razigrali predvsem avantgardisti iz Amerike, Francije in Kanade.

Mis-Guide

Za obiskovalce in prebivalce so v času festivala organizirali zavajanje in zapeljevanje po mestnih četrtih in v predmestjih. Med predlogi ljudi, ki tam živijo, so vodnike izbrali arhitekti, glasbeniki, sociologi in filozofi.