Ta poživitev mariborskega kulturnega dogajanja je po besedah Vladimirja Rukavine, direktorja Narodnega doma Maribor, šele začetek, saj bo v primeru, da bi Maribor dokončno postal evropska prestolnica kulture leta 2012, Lent doživel še bistveno drugačen preporod.

Zakaj je po letih zatišja letos v jadrih Festivala Lent zapihal nov veter?

Jaz bi temu rekel bolj vetrček. Prepričan sem, da smo zmeraj imeli zelo kakovosten program, vendar z ustvarjalci, ki v tistem trenutku v našem okolju še niso bili toliko znani in je bilo njihovo uveljavljanje šele v vzponu. Ugotovili smo, da zato marsikdo ni prišel na predstavo in mu je pozneje bilo žal, ko je izvedel, kaj je zamudil. Letos smo imeli več sreče, saj nam je uspelo zaradi določenih konstelacij privabiti v Maribor nekaj zelo znanih umetnikov. Smo pa doživeli pomembno spremembo: prvič po 15 letih Lenta bistveno drugače komuniciramo z mariborsko občino. Župan Franc Kangler in njegova ekipa se zavedata, da je to mestni festival, in nam zato aktivno pomagata pri reševanju naših tehničnih težav. Končno nismo več odvisni samo od sebe.

Kaj si v vodstvu festivala obetate od izbora mednarodne strokovne komisije, v kateri ste sedeli tudi vi, ki je predlagala Maribor za evropsko prestolnico kulturne leta 2012?

Če bo Maribor dobil ta naziv, bo to za nas velik izziv in bomo naše načrte in vizijo prilagodili tej veliki priložnosti. Nedvomno bo festival doživel prostorsko širitev. Ne smemo pozabiti, da bo že letos odprt prenovljen Ljudski vrt, ki ne bo več zgolj nogometni stadion, temveč osrednji mestni prireditveni prostor. S tem lahko dobi Lent povsem nove razsežnosti. Tam se bodo dogajali spektakli, kakršnih doslej v Sloveniji še ni bilo.

V izboljšanje zunanje podobe festivalskih prizorišč in gostinskih stojnic ob Dravi, ki so v preteklosti doživele veliko kritike, se je vključil tudi mestni arhitekt Stojan Skalicky. Kaj bo lepše?

Debatiramo o marsičem. Končno se v občini zavedajo, da je dravsko obrežje eden od biserov mesta in ga je treba nujno nekako urediti. Ustaviti je treba odmiranje Lenta, ki je zdaj živ samo v času festivala, treba bo sprostiti pogled na Dravo in družabno dogajanje še bolj preseliti na reko. Ne vemo še, kaj nam bo uspelo letos, gotovo pa se bodo velike spremembe zgodile prihodnje leto.

Letos se vam izteče mandat. Menite, da se bo zaradi obetajočega evropskega veledogodka v Mariboru zaostril politični boj za vaš direktorski položaj?

To je treba vprašati tiste, ki imajo apetite. Jaz se vsekakor nameravam znova prijaviti, saj še nisem izsanjal vseh svojih sanj.