Dirka Okrog Slovenije (DOS) bo dolga 1146 kilometrov z okrog 1000 višinskimi metri razlike, štart in cilj pa bosta v najvišje ležečem slovenskem mestu, Postojni, ker se je tam pri kolesarskih zanesenjakih ŠD Notranjc zamisel o ekstremnem kolesarskem dogodku tudi porodila. Drevi bo na štartu pred hotelom Sport okrog 25 kolesarjev in tudi edina kolesarka profesorica športne vzgoje z Vrhnike Ajda Opeka. Najboljši bodo v soboto po predvidenih dobrih 40 urah nepretrganega kolesarjenja ob sicer bolj skromni evrski pogači dobili točke za svetovni pokal in evropski naslov v tej skrajni športni zvrsti.

Medtem ko se bodo ekstremisti na kolesih borili s slovenskimi kilometri (jutri zjutraj tudi čez Vršič), bo jutri popoldne v Postojni in okolici tudi prva spremljevalna kolesarska prireditev, orientacijski Lov na zaklad, v soboto dopoldne pa jih bo še več.

In kaj obeta tekmovalni del prvega slovenska ekstremnega kolesarskega maratona? Slovenska asa v tej zvrsti Jure Robič in Marko Baloh sta prva favorita, čeravno tekmeci iz tujine, kot so Američan Rob Kish, Italijan Fabio Biasiolo in še nekateri, niso od muh. "Priznam, da merim na zmago," nam je povedal Jure Robič, 41. "Zame bo to imenitna priprava na še en nastop poleti v Ameriki, a sem se nanjo kar najbolje pripravil, tudi z okrog že 19.000 (!) letos prevoženimi kilometri. Sem zdrav, bojim se le kakega neprijetnega padca, morebitno slabo vreme pa ne bo skalilo tekmovalnega naboja. Marko Baloh bo prvi tekmec za zmago, tudi Italijan Biasiolo je močan, a nekoliko manj na vzponih, ki jih ne bo malo," je še dodal Jure.