Raziskovalci na britanskem vladnem inštitutu za raziskovanje varnosti mobilnih telefonov so prepričani, da prenosni računalnik z vgrajeno anteno za brezžični internet v naročju otroka predstavlja nevarnost za otrokovo zdravje. Lawrie Challis iz omenjenega inštituta je povedal, da bi morali otroci ohraniti varno razdaljo med integrirano anteno in svojimi telesi.

Pomembna razlika je namreč v tem, da je pri namiznih računalnikih WLAN-antena zunaj neposredne bližine telesa, kar predstavlja le kakšen odstotek sevanja, kot ga poznamo pri mobilnih telefonih. Vse skupaj se spremeni, ko je antena od telesa oddaljena le centimeter, kot je to v primeru prenosnih računalnikov v naročju. V tem primeru je sevanje že primerljivo s sevanjem pri mobilnih telefonih. Ob tem je treba dodati, da so otroci veliko bolj kot odrasli občutljivi na razne vrste sevanj. Če se torej odsvetuje uporaba mobilnih telefonov pri otrocih, potem bi bilo smotrno, da se jim odsvetuje tudi uporaba prenosnih računalnikov z vgrajeno brezžično anteno v naročju.

Medtem so v britanskem združenju osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev sprožili preiskavo o morebitnem tveganju za zdravje otrok ob izpostavitvi območjem, pokritih z WLAN-omrežjem v šolah. Veliko šol na Otoku je pokritih z WLAN-signalom, ob tem učitelji nimajo nikakršnih zagotovil, da gre za zdravju nenevarno sevanje.

Zagotovo se nam obeta še široka razprava ob novi generaciji mobilnih telefonov, ki imajo med drugim tudi integrirano WLAN-povezavo.