Omenjena četverica je ostala v boju za najprestižnejšo klubsko lovoriko - ligo prvakov. Ker trije klubi prihajajo iz Anglije, se marsikdo sprašuje, ali je to znamenje, da se bodo ponovila zlata leta angleškega nogometa, ko so klubi z Otoka v drugi polovici sedemdesetih in prvi polovici osemdesetih let vladali Stari celini, nato pa po tragediji na Heyslu za nekaj let potonili v sivino.

Ko je govora o zgodovini angleškega nogometa, sta največkrat na prvem mestu Manchester United in Liverpool, oba pa imata poleg uspehov za seboj vsaj eno veliko tragedijo. Rdeči vragi so prvi vrhunec doživeli pod vodstvom legendarnega trenerja Matta Busbyja. Slednji je leta 1968 Manchester United kot prvi angleški klub popeljal do naslova evropskega prvaka. Deset let prej je rdeče pretresla tragedija v Münchnu, ko je strmoglavilo letalo z nogometaši Manchestra Uniteda, ki so se vračali z gostovanja v Beogradu pri Crveni zvezdi. Osem "Busby Babes", kot so igralce iz industrijskega Manchestra tedaj klicali, nesreče ni preživelo, umrlo je še 15 potnikov, novo zmagovalno ero pa še vedno kuje Alex Ferguson.

S še bolj slavno preteklostjo se lahko pohvali Liverpool. Navijači rdečih se še posebej radi spominjajo dveh oseb. To sta legendarna trenerja Bill Shankly (od leta 1959 do 1974) in Bob Paisley (1974 do 1983). Prvi, sicer Škot, je sestavil eno izmed najboljših moštev v Angliji v tistem času, njegov naslednik Pasley pa je delo svojega učitelja nadgradil na evropsko raven in z 21 lovorikami (trikrat je bil evropski prvak) postal najuspešnejši trener v zgodovini kluba. Ko je Pasley zapustil klub ob reki Mersey, je zmagovito pot nadaljeval Joe Fagan, ki je leta 1984 Liverpoolu prinesel četrti naslov, leto kasneje pa končal s službovanjem pri rdečih. Takrat je tragedija v finalu pokala državnih prvakov proti Juventusu na bruseljskem Heyslu zahtevala 39 življenj, večino italijanskih. Angleški klubi od takrat naprej pet let niso smeli igrati v evropskih pokalih. Sledila je kriza angleškega nogometa, leta 1989 pa še večja tragedija, ko je na štadionu Hillsbrough v Sheffiledu na polfinalni tekmi pokala FA proti Nottinhamu Forrestu umrlo 94 pristašev Liverpoola. V začetku devetdesetih so se "trije levi" počasi začeli pobirati. Reprezentanca je bila četrta na SP v Italiji, prva liga se je preimenovala v Premierleague, klubi pa so spet dobili pomembno vlogo v evropskih pokalih.

Prosperiteta angleškega nogometa se odraža tudi v vlaganju tujih milijarderjev v klube. Najbolj prepoznaven je Roman Abramovič, ki je Chelsea pripeljal med najboljše na svetu. A tudi Upokojenci, ko so pred desetletji klicali Chelsea, so imeli v osemdesetih ogromno težav z navijači, da bi jim spodrezali krila, pa so v tistih časih želeli domače igrišče obdati celo z električno ograjo, vendar mestne oblasti tega niso dovolile. Chelsea sedaj doživlja najlepše obdobje v zgodovini, največji uspeh pa modri pričakujejo 23. maja v Atenah…