"Slišala je eksplozijo

Aleša Miljeviča, poveljnika prostovoljnega gasilskega društva Boračeva-Radenci, je poklicala Zdenka Ivanič, ki z družino stanuje nad gasilskim domom: "Slišala sem eksplozijo in videla, da vse gori. Ogenj je bil tako močan, da nismo mogli vstopiti v garaže."

Najprej je zagorelo v prostoru, kjer so radenski gasilci parkirali gasilski vozili. Ognjeni zublji so se nato razširili na gasilski dom in streho. Uničena je 30 krat 20 metrov velika stavba, kjer je bila tudi večnamenska dvorana, zgoreli so še dva gasilska avtomobila in druga oprema.

Policisti so včeraj še vedno iskali vzroke požara: neuradno je zagorelo, ker je med polnjenjem razneslo akumulator enega od avtov. Tuja krivda je, pravijo preiskovalci, za zdaj izključena. V gašenju je sodelovalo okoli 80 gasilcev iz devetih okoliških gasilskih prostovoljnih društev. Požar so gasili do 3. ure.

Tričlanska družina brez doma

"V posredovanju ni bil nihče poškodovan," dodaja Miljevič. Nekaj težav je gasilcem povzročalo pomanjkanje vode, ki so jo morali nenehno dovažati. Murskosoboškim gasilcem je s pomočjo vozila z lestvijo uspelo pred ognjem obvarovati pet stanovanj od sedmih, eno stanovanje je bilo delno, drugo pa v celoti uničeno. Brez doma je ostala tričlanska družina Ivanič; začasno so se preselili k staršem. Seliti se bo morala tudi Suzana Korošec: "Kaj naj vam povem, grozno je, kar se je zgodilo. Šli bomo živet k bratu, saj je v stanovanju vse mokro." V požaru prizadetim družinam je pomoč obljubil radenski župan Mihael Petek, ki je povedal, da bodo najprej prekrili streho in sanirali škodo v stanovanjskem delu zgradbe. Policisti so na začetku poročali o 200.000 evrih škode, vendar Petek meni, da je škoda višja: "Zgorela je vsa gasilska oprema in tudi oprema občinske civilne zaščite, tako da je škode po moji oceni okoli pol milijona evrov. Zato smo se že dogovorili, da kupimo nujno gasilsko opremo, s katero bomo opremili sosednje gasilsko društvo iz Kapele, ki nam bo potem na razpolago za morebitna posredovanja." Miljevič je dodal, da sta bila po inventurnih zapisnikih njihova oprema in gasilski dom vredna 400.000 evrov.