Potem ko so lani cene kovin dosegale rekordne vrednosti, naj bi se po napovedih Mednarodnega denarnega sklada rast cen surovin močno umirila, cene kovin naj bi se povečale za 5,8 odstotka. Te napovedi je pri pripravi pomladanske napovedi gospodarskih gibanj za Slovenijo upošteval tudi Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

V slovenskih podjetjih pa že zdaj poročajo o višjih podražitvah. V Gorenju so se cene surovin v prvih treh mesecih zvišale za več kot 3 odstotke, v Trimu so podražitve ključnih materialov od 3- do 10-odstotne, v Iskri Avtoelektriki pa pravijo, da so se cene jekel v prvem četrtletju dvignile za 5 do 10 odstotkov ter dodajajo, da se rast nadaljuje tudi v drugem četrtletju.

"Ohranjanje cen surovin na visoki ravni bi lahko dolgoročno vplivalo na povišanje ravni stroškov slovenskih podjetij in bi neposredno prizadelo predvsem tiste panoge, ki so najbolj vezane na uvoz surovin," mogoče posledice za slovenska podjetja ocenjujejo v Umarju. Zaradi pritiskov stroškov surovin je doseganje ambiciozno načrtovanih ciljev za letošnje leto izjemno zahtevno, na vprašanje, ali bodo dosegli načrtovani dobiček, odgovarjajo v Gorenju. "Večja rast cen surovin bi negativno vplivala na naše poslovanje," meni glavna direktorica Trima Tatjana Fink, vendar dodaja, da ves čas iščejo nove odgovore na te izzive. Tatjana Fink je še poudarila dvojni učinek podražitve surovin. Poleg višjih stroškov materiala, ki jih niso mogli v celoti prenesti v prodajne cene, je namreč dvig cen surovin povečal povpraševanje po investicijah v določenih panogah.