Slovenski les izkoriščajo za tuja gospodarstva, domači lesni industriji, ki ima 20.000 delovnih mest, pa grozi uničenje," je včeraj dejal Danilo A. Ranc, direktor Lesne TIP Otiški vrh.

Lesarji namreč ostro nasprotujejo energetski politiki, ki podpira kurjenje industrijsko uporabnega lesa, in ocenjujejo, da na tak način Slovenija lahko postane samo evropska drvarnica, kurilnica in izvoznica lesa. Izračunali so tudi, da jedrska elektrarna proizvede toliko energije, kot bi je kurjenje lesne biomase v šestih mesecih, če bi posekali ves slovenski gozd, ki pokriva 60 odstotkov površin v državi. "V Avstrijo in Italijo se izvaža hlodovina iz slovenskih gozdov, nazaj se vozi žagovina, samo za našo proizvodnjo moramo uvažati 70 odstotkov žagovine, saj porabimo 20 kubikov te surovine na dan. Pozivi lesarjev vladi in pristojnemu ministrstvu so brez učinka in lahko se samo čudimo, da država ne prepozna tega, da Slovenija postaja rudnik za črpanje zelenega zlata," pravi Ranc in ob tem javno poziva državo, da naj sproži postopek ukrepanja v okviru EU proti nezakonitim subvencijam. Po njegovih podatkih namreč te obstajajo na prikrit način, tako da se podpira prevoze lesa.

V TIP Otiški vrh bodo kljub rasti cen lesa in energentov v prihodnje še povečevali proizvodnjo. Letos načrtujejo za 58 odstotkov več ali 37,7 milijona evrov prihodkov in povišanje tržnega deleža v Sloveniji, ki trenutno znaša okoli 40 odstotkov. Član uprave Preventa, ki je lastnik divizije Les, Andrew Rajapakse, pa je dejal, da bo Preventova glavna dejavnost ostala na področju avtomobilske industrije, zato bodo najverjetneje v prihodnosti dezinvestirali tudi lesno industrijo. Zatrdil je, da se to še ne bo zgodilo kmalu, saj TIP Lesna dosega dobre poslovne rezultate.

zlatka.strgar@dnevnik.si