V Lipici ima igralni salon Casino Portorož, prav tako je pred časom koncesijo za postavitev igralnega salona dobilo podjetje Astraea, v katerem je solastnik sin financerja SDS Stanislava Petka Kristijan Petek. Za gradnjo igralnic na Primorskem je vlada zavrnila skupaj kar 17 prejetih vlog, razveljavila nekaj že obstoječih koncesij ter koncesij igralnim salonom v okolici ni podaljševala.

Zakaj natančno vlada Gold Clubu ni podaljšala koncesije, ne razume niti solastnik podjetja David Kobal. "Koncesijo smo imeli že po starem zakonu, zdaj smo jo želeli pridobiti še po novem," pravi Kobal. Obenem napoveduje, da bodo takšno odločitev spodbijali. "Vlada je obrazložitev spisala zelo površno in po našem prepričanju ni utemeljena."

Vlada se pri odločanju o igralniških koncesijah vedno bolj poslužuje instituta "prostega preudarka", ki ji omogoča, da ne glede na predlog posameznega podjetja, vsebino vloge ali kakovost ponudbe prosto presodi, komu bo koncesijo dala in komu ne. Na takšen način je do 10. aprila zavrnila kar 47 od skupaj 137 vlog za podelitev koncesij za igralne salone. Obenem je v postopku zavrgla dodatnih 24 vlog, še deset veljavnih koncesij je razveljavila, medtem ko petim obstoječim koncesionarjem, ki že imajo igralne salone, koncesije ni podaljšala.

Na ministrstvu za finance, v okviru katerega deluje tudi urad za nadzor prirejanja iger na srečo, pravijo, da je veliko število zavrnjenih vlog na Primorskem običajno. "Glede na to, da se največ zahtev nanaša na območje severne in južne Primorske ter osrednje Slovenije, se tudi pretežni del zavrnjenih zahtev nanaša na omenjeno področje," pojasnjujejo v uradu za nadzor prirejanja iger na srečo. Razkorak med obema deležema je računsko kljub zagotovilom precejšen. Po uradnih podatkih ministrstva za finance se na območje severne in južne Primorske nanaša četrtina zahtev za koncesije za igralniške salone. Delež vseh primorskih vlog med zavrnjenimi je prek 36 odstotkov. V uradu v tem trenutku rešujejo še devet vlog.

denis.ostir@dnevnik.si