Belokranjci se krčevito borijo za obstanek in od njihove zadnje zmage na domačem igrišču je minilo že osem mesecev, ko so porazili Maribor.

Prav Domžalčani so Črnomaljcem v boju za prvoligaško preživetje pomagali tako, da so jim pozimi posodili tri igralce (Karapetrovič, Topič, Dvorančič), ki pa po posebnem dogovoru na medsebojnih tekmah ne igrajo. Po zakonu verjetnosti je bilo vprašanje časa, kdaj se bo končal domžalski niz neporaženosti, ki je trajal 32 tekem. Domžalčani spomladi še zdaleč ne igrajo tako prepričljivo, kot so jeseni, medtem ko so Belokranjci med najuspešnejšimi moštvi pomladi. Belokranjci so proti vodilnemu moštvu lige z obrestmi obračunali smolo, ki so jo imeli na nekaterih prejšnjih tekmah. Pred zadnjim mestom (Interblock), ki vodi neposredno v drugo ligo, imajo sedem točk prednosti. Zdaj se bodo skušali izogniti dodatnim kvalifikacijam, ki jih igra devetouvrščeno moštvo z drugim iz druge lige. Za osmim mestom, na katerem je Koper, zaostajajo pet točk, a tudi kvalifikacije ne bi smele biti prehud zalogaj za Belokranjce (uspešni so bili že v lanski sezoni), saj so bile v preteklosti zaradi velike kakovostne razlike med ligama vselej uspešnejše prvoligaške ekipe.

Interblock pred izpadom lahko reši le še čudež. Ljubljančani so bili tudi na tekmi trenutno najslabših ekip lige povsem nemočni proti Kopru. Trener Vojislav Simuenovič je znova eksperimentiral s prvo enajsterico. Začetno zasedbo je premešal tako, da je lahko igrala le v ritmu peš nogometa, predvsem s kombinacijo obrambne vrste (Vugdalič, Galič, Zavrl) pa dobesedno izzival nesrečo. Koprski trener Vlado Badžim si je z zmago v Ljubljani rešil stolček. Kako bodo ukrepali v Interblocku, je odvisno le od predsednika Jožeta Pečečnika, ker pač vlaga lasten denar in igralce redno ter (pre)bogato plačuje. Očitno je preveč zaupal svetovalcem, ki so boj za obstanek povsem zavozili z zgrešeno kadrovsko politiko, predvsem pa si nakopali veliko nasprotnikov s hvalisanjem pred prvenstvom in podcenjevalnimi izjavami o ostalih klubih.

Čeprav je Gorica izgubila s Celjem, ki je spomladanski hit zaradi serije zmag v gosteh, je še vedno najbližje naslovu podprvaka. Maribor je sicer v lokalnem obračunu na Ptuju igral lepo za oko, a osvojil le točko. Vijoličasti so bili v všečni tekmi za gledalce za odtenek boljši, pa tudi odsotnost trenerja Marijana Pušnika, ki je zaradi kazni moštvo vodil s tribune po telefonu, se ni poznala. Primorje se počasi vpisuje med rekorderje. Čeprav je v zadnjih dveh tekmah doseglo vseh pet golov, ki so padli na tekmah Ajdovcev, je osvojilo le točko, ker so kar trikrat zadeli lastno mrežo, saj se je med strelce z avtogoli vpisala popolna branilska vrsta. Najprej so izgubili sosedski obračun v Gorico, v Lendavi pa osvojili le točko.