Bo moral odstopiti?

Zaradi afere so vse glasnejši kritiki predsednika Svetovne banke, Paula Wolfowitza, zahtevali tudi njegov odstop, saj naj bi bilo ljubezensko razmerje in osebno angažiranje pri zaposlovanju svoje ljubimke kaplja čez rob.

Poleg afere mu kritiki očitajo še politične motive pri vodenju ekonomske ustanove, saj naj bi večkrat onemogočal transferje finančne pomoči državam, ki niso prijateljice z ZDA.

Wolfowitz je kritike zanikal. "Za tiste, ki govorijo, da se obnašam, kot bi še vedno delal za ZDA (Wolfowitz je bil pod Bushem ideolog napada na Irak), naj jim zatrdim, da sem iz tiste službe odšel leta 2005 in da sedaj delam za podjetje z 185 državnimi predstavniki."

Opravičilo predsednika Svetovne banke zaradi zaposlitve prijateljice

Paul Wolfowitz, ki se je osebno angažiral pri imenovanju Shahe Ali Rizu iz mesta svoje namestnice na dobro plačano mesto v State Departmentu, se je za svoje dejanje opravičil.

„Naredil sem napako, zaradi česar mi je žal“, je izjavil Wolfowitz, in dejal, da bi moral poslušati svoj instinkt in se ne vmešavati premestitev sporne namestnice banke. 63-letni Wolfowitz je tudi povedal, da je pred dvema letoma, ko je prišel na čelo Svetovne banke, na Etični odbor banke naslovil prošnjo, naj reši njegov konflikt interesov, saj predpisi banke ne dovoljujejo, da je pomočnik podrejen nekomu, s katerim je v osebni zvezi. Etični odbor mu je svetoval, da Rizejevo premesti. „V dobri veri sem nasvet sprejel“, je izjavil Wolfowitz.

Transfer Rizejeve iz Svetovne banke v State Department, kjer naj bi prejemala letno plačo 193 500 ameriških dolarjev (deset tisoč več od Condoleezze Rice), je med zaposlenimi v banki izzval ogorčenje, in to v precej neprikladnem trenutku. Škandal Wolfowitz-Rize preti, da bo zasenčil celo letno zasedanje Svetovne banke in Mednarodnega monetarnega sklada, ki se bo čez vikend odvijalo v Washingtonu in na katerem bodo sodelovali finančni ministri in guvernerji nacionalnih bank iz več deset držav.