Kot je pojasnil Jelko Kacin, kongres razpiše svet stranke, zato bo izvršni odbor po njegovih besedah poskušal v najkrajšem možnem času pripraviti sejo sveta, na kateri bi sklicali kongres. "Takrat bo tudi odprto evidentiranje za funkcionarje stranke, predvsem za predsednika. Medtem pa bomo iskali kandidata oz. kandidatko," je dejal Kacin.

Predsednik sveta LDS Aleš Gulič je dejal, da je Kacinova odločitev dobra za stranko. V primeru, da bi se primeren kandidat našel do kongresa, pa ima svet stranke možnost, da do kongresa imenuje imenuje vršilca dolžnosti predsednika stranke, je še dejal Kacin.

Očitno je to še zadnje dejanje, ki je sledilo množičnemu odstopu poslancev iz nekdaj največje koalicijske stranke, Liberalne demokracije Slovenije, ki je po odhodu Janeza Drnovška in porazu na zadnjih državnozborskih volitvah izgubila vpliv in moč.

Potem ko so iz stranke v preteklih mesecih izstopili vsi njeni vidnejši člani, je danes svoj odstop članom sveta stranke ponudil še predsednik stranke Jelko Kacin, vendar pa je po poročanju RTV Slovenije Jožef Školč predlagal drugačno rešitev, o kateri na svetu še razpravljajo.