Upokojenci

Med tistimi, ki niso dolžni vložiti napovedi in torej na dom niso prejeli predizpolnjene napovedi, je večina upokojencev, katerih edini vir dohodkov je pokojnina, od katere ni bila odtegnjena in plačana akontacija dohodnine in pri akontaciji dohodnine tudi niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, poleg tega pa njihovi drugi dohodki (poleg pokojnine) niso presegli 19.171 tolarjev. V ta limit sodijo vsi dohodki, ki se vštevajo v letno davčno osnovo (vsi dohodki, ki se vpisujejo v dohodninsko napoved), ne vštevajo pa se dohodki, ki se obdavčujejo cedularno (obresti, dividende, dobiček iz kapitala) in dohodki, ki so oproščeni plačila dohodnine.

Tisti upokojenci, ki so v letu 2006 poleg pokojnine prejeli dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in presegajo 19.171 tolarjev, pa zaradi napake izplačevalca na dom do 31. marca niso prejeli predizpolnjenih napovedi, so zavezanci za dohodnino, in torej morajo (ne glede na napako izplačevalca) dohodninsko napoved na predpisanem obrazcu vseeno izpolniti sami (tako kot lani).

Dohodninsko napoved - prazen obrazec, morajo izpolniti tudi zavezanci, ki niso prejeli predizpolnjene napovedi, pa prejemajo pokojnino iz tujine oziroma poleg pokojnine v Sloveniji tudi pokojnino iz tujine. Obrazec je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, lahko pa si ga natisnejo tudi s spletne strani Durs.

Študenti in dijaki

Študent je dolžan vložiti dohodninsko napoved, če so obdavčljivi prejemki v letu 2006 višji od 604.330 tolarjev. Dohodek za delo preko študentskega servisa, prejet v času statusa, se vpiše v napoved za odmero dohodnine pod oznako 1211, dohodek, dosežen v času brez statusa, pa pod oznako 1212. Študentu se prizna posebna osebna olajšava, 1.225.200 tolarjev, sorazmerno z obdobjem, ki velja za obdobje, v katerem je imel status študenta in je izpolnjeval druge pogoje zakona o dohodnini.

Študent, ki je imel v letu 2006 več kot 1.600.000 tolarjev dohodkov, ni upravičen do študentske olajšave. V limit 1.600.000 tolarjev se pri odmeri dohodnine za leto 2006 vštevajo vsi dohodki, ki so obdavčeni po zakonu o dohodnini, torej tudi cedularno obdavčeni. V polje Ostali dohodki se vpiše seštevek vseh ostalih obdavčljivih dohodkov, ki ste jih vpisali v druge ustrezne oznake v napovedi in prejeli v času, ko ste imeli status dijaka ali študenta. Vpiše se tudi podatke o dohodkih, ki ste jih v tem času prejeli iz naslova obresti, dividend in dobička iz kapitala. Če je imel zavezanec status dijaka ali študenta le del leta, vpiše seštevek vseh ostalih prejetih obdavčljivih dohodkov, ki zadevajo ta del leta.

Študenta lahko starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, vendar se v tem primeru študentu ne prizna pravica do splošne olajšave. Za vzdrževanega družinskega člana velja tudi študent, ki je starejši od 26 let, če se vpiše na fakulteto do 26. leta starosti, in to največ za dobo šest let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za dobo štiri leta od dneva vpisa na podiplomski študij. Prav tako je lahko vzdrževani družinski član pavzer do 26. leta starosti, pod pogojem, da je šolanje prekinil največ za eno leto.

Zavezanci, ki prejemajo dohodek iz dejavnosti

Zavezanci za dohodnino, ki jim je bil v letu 2006 edini vir dohodka dohodek iz dejavnosti, so prejeli na dom predizpolnjene napovedi, v katerih pa so bili navedeni le njihovi osnovni podatki, ne pa tudi podatki o njihovih dohodkih. Davčna uprava podatkov o njihovih dohodkih in akontacije do pošiljanja predizpolnjenih napovedi še ni prejela, saj so morale fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, davčni upravi posredovati davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka do 2. aprila. Tako bodo omenjeni zavezanci na prejete predizpolnjene napovedi vpisali svoje dohodke, navedli olajšave, napoved podpisali in jo oddali na pristojnem davčnem uradu.

Pri izpolnjevanju dohodninske napovedi za leto 2006 morajo biti zasebniki, ki ugotavljajo davčno osnovo na osnovi dejanskih prihodkov in odhodkov, pozorni na to, da bodo pri oznaki 2100 vpisali dobiček, ugotovljen na podlagi davčnega obračuna. V polje dohodek morajo vpisati znesek iz zaporedne številke 16 davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti, v polje akontacija v RS pa morajo vpisati znesek iz zaporedne številke 17 davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti.

Kmetje

Pri kmetih je razlika v primerjavi z lanskim letom v tem, da je letos davčna uprava naredila razdelitev drugih dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti (subvencij) med zavezance v okviru gospodinjstva. V tem delu predizpolnjene dohodninske napovedi lahko zavezanci, ki niso člani istega gospodinjstva kot prejemnik subvencije, ta dohodek pri sebi prečrtajo, vendar ga morajo v tem primeru drugi zavezanci pri sebi povečati, da bo v celoti napovedan. Pri vpisovanju podatka o katastrskem dohodku kmetijskih in gozdnih zemljišč ni razlike v primerjavi s prejšnjimi leti.