"Župan si je zdaj omislil, da bi vzdrževanje kopališča naprtil občinskemu proračunu in Komunali Koper. Gostinske objekte na plaži, ki nedvomno prinašajo velik dobiček, pa bi še naprej obdržalo njegovo družinsko podjetje BPC. S pomočjo podelitve stavbne koncesije bi tamkajšnje lokale, ki so v lasti občine, celo podaril sam sebi," je ogorčen predsednik koprskih socialnih demokratov Marjan Križman. Napovedal je, da bo njegova stranka glasovala proti takemu odloku, pridružili pa se ji bodo tudi svetniki stranke Oljka. Ker pa ima županova stranka Koper je naš v mestnem svetu večino, bo odlok najverjetneje izglasovan.

"Če bo ta odlok sprejet, bomo zadevo prijavili komisiji za preprečevanje korupcije, saj gre pri tem odloku za tipične elemente korupcije. Dobiček od lokalov bi župan spravil v svoj žep, stroške pa bi naprtil proračunu. Če že želijo razdreti koncesijsko pogodbo, bi morali poiskati rešitev, ki bo najboljša za občino in njene prebivalce in ne le za županov žep," dodaja Bruno Korelič.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos bo zadevo preučil, ko bo dobil prijavo, zato je za zdaj ni mogel komentirati. Sicer pa se protikorupcijska komisija že ukvarja s podjetjem BPC, saj je Kos prepričan, da so posamezniki iz Dursa in mestne občine Koper storili kaznivo dejanje zlorabe položaja, ker so namenoma pozabili prijaviti terjatve do podjetja BPC, ki je v postopku prisilne poravnave. Koprski državni pravobranilec Grga Balenovič je očitke zavrnil, češ da je prepozno oddal prijavo terjatev, priznal pa je, da je njegova tajnica papirje namesto na koprsko sodišče poslala na carinski urad v Ljubljano. "Koprsko pravobranilstvo je res naredilo napako pri odpravi pošte, vendar je carina še isti dan pošto poslala na generalni davčni urad. Od tam pa prijave potem niso pravočasno poslali naprej," zatrjuje Kos. Meni, da njihove sume dodatno potrjuje tudi dejstvo, da do zdaj nihče ni vložil nobene tožbe. Po sklepu koprskega sodišča bi morali biti upniki poplačani do konca januarja letos, kar pa se ni zgodilo. Upniki bi terjatve zdaj lahko iztožili, vendar Durs in mestna občina Koper tožb za zdaj nista vložili. Vprašanja smo naslovili tudi na generalni davčni urad, kjer pa včeraj ni bilo nikogar, ki bi nanje lahko odgovoril.

Podjetje BPC bo od zdaj na koprskem kopališču torej skrbelo za gostinsko ponudbo, saj bo župan z aktom o razdrtju koncesijske pogodbe svojemu podjetju namesto odkupa koncesijske pogodbe podelil stavbno pravico. V Mestni občini Koper so odločno zavrnili vse očitke. "Občina želi upravljati s kopališčem tako, da bodo občani imeli urejeno in brezplačno kopališče," je sporočila Mojca Beljan iz koprske občine. Dodala je, da je podelitev stavbne pravice BPC za občino najbolj ugodna in zakonsko najprimernejša rešitev. Direktor koprske komunale Primož Turšič odloka ni želel komentirati, saj Komunala Koper pri njegovem nastajanju ni sodelovala.