Gaber za izjave ni bil dosegljiv, za 14. uro pa je sklical novinarsko konferenco, na kateri naj bi predstavil svoje prihodnje delo. V vodstvu stranke Gabrovega dokončnega odhoda niso želeli komentirati.

Poslanec LDS Aleš Gulič je izrazil obžalovanje, da se je Gaber odločil za ta korak, ker "je bil odličen poslanec" in je "v vsem času krize ohranil dostojanstvo". V poslanski skupini so se z Gabrom sicer zelo sporazumno dogovorili za njegov izstop, je pojasnil Gulič in poudaril, je Gabrov odhod lahko za zgled ostalim, ki so odšli. Kot pravi, bodo med poslanci LDS in Gabrom ostali prijateljski odnosi.

Gaber je že konec januarja izstopil iz LDS; o tem je stranko obvestil ravno na dan kongresa stranke, na kateri so na predsedniškem mestu potrdili Jelka Kacina. Januarja je iz poslanske skupine LDS izstopilo tudi šest poslancev - Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Davorin Terčon, Alojz Posedel, Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem. Kasneje so ustanovili samostojno poslansko skupino nepovezanih in združenje Zares, ki naj bi bilo osnova za konstitucijo nove stranke.

Za tem so stranko in poslanski klub zapustili še Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl, Anton Rop in Marko Pavliha, ki so se minuli teden pridružili Socialnim demokratom. Predsednik SD Borut Pahor je novim članom priredil sprejem in ob tem poudaril, da SD računa na velik uspeh na naslednjih volitvah v državni zbor.

V sredo je poslansko skupino zapustil še ormoški poslanec Vili Trofenik. Ta je odšel med nepovezane poslance, dejal pa je, da bo "sodeloval z Lahovnikovo skupino, vendar ne kot njen član".

Poslanska skupina LDS je za novega vodjo poslanske skupine v ponedeljek izvolila Jožefa Školča, za njegovega namestnika pa Aleša Guliča. Školč je funkcijo začasnega vodje sprejel minuli torek, potem ko je poslansko skupino zapustil nekdanji vodja Anton Rop. Gulič je zamenjal Milana M. Cvikla, ki se je tako kot Rop pridružil poslanski skupini Socialnih demokratov.

V začetku marca so mediji poročali o še najmanj treh izstopih iz poslanskega kluba LDS. V poslansko skupino nepovezanih poslancev naj bi prestopil Ljubo Germič, medtem ko naj bi Slavko Gaber in Mitja Slavinec razmišljala o tem, da bi v prihodnje opravljala funkciji samostojnih poslancev.