"Izrael želi doseči mir v regiji, ne more pa ga doseči z nekom, ki mu zanika pravico do obstoja. Po drugi strani vemo, da so na drugi strani tudi sile, ki hočejo doseči dogovor. Predsednik Mahmud Abas je eden izmed njih. V bistvu smo rekli, da smo z Abasom pripravljeni govoriti o varnosti in humanitarnih zadevah. S palestinskimi oblastmi pa ne bomo govorili o drugih, političnih vprašanjih, dokler ne bodo izpolnjene osnovne zahteve, ki jih je postavila mednarodna četverica, ne Izrael. (Gre za priznanje Izraela, spoštovanje preteklih dogovorov in zavračanje terorizma.)"

Ali so takšni pogovori tudi tiho znamenje palestinski vladi, v kateri sodeluje tudi Hamas?

"Poglejte, izraelska vlada je zavezana k rešitvi, ki predvideva dve državi, izraelsko in palestinsko. Mi ne odločamo, katere stranke bodo sestavljale vlado. Mi pravimo le, da lahko vsaka vlada, naj bo Fatahova ali Hamasova ali vlada narodne enotnosti, ki izpolnjuje tri pogoje četverice in izpusti zajete vojake, v izraelski vladi najde pogajalskega partnerja. Dokler teh ne izpolnijo, pa to pomeni, da oni nočejo govoriti z nami, ne pa, da mi nočemo govoriti z njimi.

Koliko so ti stiki rezultat pritiska oziroma vpletenosti Združenih držav?

ZDA, Izrael in Evropska unija vedo, da morajo Palestinci narediti nekaj sami za to, da se stvari premaknejo, ne pa pričakovati, da bo to namesto njih naredil svet. Naj izpolnijo tri zahteve.