Ruska vlada je zlorabljala te zapornike kljub temu, da je ameriški vladi jamčila, da bo z njimi postopala na human način, so še zapisali pri organizaciji s sedežem v New Yorku.

Najprej dve leti v Guantanamu...

Ameriške sile so zajele 8 ruskih državljanov takoj po napadu na Afganistan leta 2001 in jih dve leti imele zaprte v Guantanamu, nato pa so jih leta 2004 predale Rusiji v skladu z načrti o predaji zapornikov državam iz katerih prihajajo in postopnega zaprtja Guantanama.

Zahtevali so, naj jih ne izročijo Rusiji

„Čeprav so se zaporniki pritoževali nad slabim ravnanjem Američanov, so od odgovornih v Guantanamu zahtevali, naj jih ne vrnejo Rusiji, saj da jih tam čakajo še veliko hujše stvari,“ piše HRW.

Trojica še vedno v ruskih zaporih

„Trije so v Rusiji preživeli hudo mučenje, vse pa so oblasti zlorabljale, piše HRW in dodaja, da so dva izmed njih obsodili na podlagi nepravičnega sodnega postopka. Trojica je še vedno v ruskih zaporih, drugi pa so pobegnili iz države, ali pa se skrivajo, je še zapisano v poročilu.

"Jamstva ne delujejo"

„Ta izkušnja nam kaže, da diplomatska jamstva ne delujejo,“ pravi Caroll Bogert iz HRW-ja. „Vlade za katere se ve, da odobravajo mučenje, svojega ravnanja ne spreminjajo samo zato, ker ameriška administracija trdi, da je od njih dobila nekakšno jamstvo.“