London je pred tem napovedal zamrznitev večine stikov z Iranom, dokler ta "brezpogojno" ne izpusti celotne posadke, ki so jo po trditvah Britancev minuli teden zajeli 1,7 navtične milje znotraj iraških voda. Britanska mornarica ima mandat OZN in iraške vlade, da tam opravlja nadzor. Viceadmiral britanske vojne mornarice Charles Style je dejal, da so marca na istem območju opravili vrsto drugih pregledov.

Iran trdi, da so bili tako britanski marinci kot posadka indijske tovorne ladje, ki so jo pregledovali zaradi suma tihotapstva, 500 metrov znotraj iranskih ozemeljskih voda, ko jih je v petek z namerjenim orožjem obkrožila mornarica elitne iranske revolucionarne garde in jih aretirala.

BLAIR PRIVIJA VIJAK

Iranski zunanji minister Manučer Motaki je na arabskem vrhu v Riadu včeraj napovedal, da bodo v dnevu ali dveh izpustili edino žensko članico posadke, 26-letno Faye Turner, iz katere so britanski mediji medtem naredili malo zvezdnico. Turška televizija pa je poročala, da naj bi Iran kmalu izpustil vso posadko.

Britanska vlada medtem ob vse večji mednarodni podpori in vse večji osamitvi Irana vztrajno privija vijak in pritiska na iransko vlado. To je že v torek napovedal premier Tony Blair, ko je dejal, da bo reševanje incidenta prešlo v drugačno fazo. Včeraj pa je napovedal, da bo zbobnal skupaj ves mednarodni in diplomatski pritisk na Iran zaradi povsem nesprejemljivega, napačnega in protizakonitega pridrževanja britanskih mornarjev in marincev.

Iran je dodatno razjezil London z včerajšnjo napovedjo, da bo objavil posnetke posadke. Britanska stran je dejala, da bi bilo to popolnoma nesprejemljivo. Takšne posnetke bi bilo mogoče razumeti kot poniževanje britanske strani.

ZANIKANJE POVEZAVE Z DOGODKI V IRAKU

Zaplet se je zgodil sredi razgibanega diplomatskega dogajanja zaradi iranskega jedrskega programa. Varnostni svet od Teherana zahteva ustavitev bogatenja urana, ker sumi, da razvija orožje za množično uničevanje. Iran to zanika.

Incident, podoben tokratnemu, se je že zgodil leta 2003, ko so Iranci osem britanskih mornarjev izpustili po treh dneh javnega poniževanja in po opravičilu na iranski televiziji.

Po eni od razlag naj bi Teheran tokrat Britance aretiral v povračilo za pripor petih Irancev, ki so jih Američani aretirali v Arbilu v Iraku januarja letos. Blair je dejal, da gre za povsem različni situaciji, povezavo pa so zanikali tudi v Teheranu.