"S tem je bila za nekaj let Slovenski ljudski stranki in slovenskemu političnemu prostoru narejena velika škoda, Slovenija pa je zašla glede nekaterih razvojnih možnosti v nekajletno zamudo," je nepodporo Peterletu v sporočilu pojasnil Ravnikar in izpostavil predvsem demografsko politiko, decentralizacijo države in rušenje gospodarskih monopolov LDS.

Zaenkrat ima Peterle le podporo NSi

Poslanec v Evropskem parlamentu Peterle (NSi/EPP) je že 2. novembra lani, dobro leto pred volitvami, kot prvi napovedal svojo neodvisno kandidaturo in s tem presenetil svoje morebitne tekmece in tudi vrh vladne koalicije. Kandidiral naj bi s podporo skupine volivcev; med pobudniki njegove kandidature se je doslej izpostavil podjetnik Ivo Boscarol, podpira pa ga tudi NSi.

Kako se bo odločil Pahor?

Kot morebitni Peterletov tekmec se v javnosti že dalj časa omenja predsednik SD Borut Pahor, ki v javnomnenjskih raziskavah za zdaj uživa največjo podporo. Pahor se o svoji kandidaturi še ni izjasnil, zagotavlja pa, da bo odločitev o napovedi predsedniške kandidature javnosti sporočil aprila.