Novi primitivizem

Skupina se je oblikovala v začetku 80. v Sarajevu, novi glasbeni val pa so njegovi »izumitelji« poimenovali »new primitives«. Začelo se je z E.J. Kurtovićem in Zabranjenim pušenjem, nadaljevalo pa z ustanovitvijo skupin Bombaj štampa, Plavi orkestar in drugih.

Leta 1985 se je pet mladeničev, ki poslušajo isto glasbo, imajo radi lepe stvari in ljudi, zbralo na kupu ter ustvarilo zasedbo Crvena jabuka. Člani začetne postave so bili Dražen Ričl (kitara, vokal) , Aljoša Buha (bas), Darko Jelčić (bobni), Dražen Žerić (klaviature) in Željko Arslanagić (ritem kitara. Takrat so nastale tudi prve uspešnice, kot so Bježi kišo s prozora, Dirlija in Sa tvojih usana.

Prometna nesreča

Njihov prvi nastop bi se moral zgoditi 18. septembra 1986 v Mostarju, vendar se ni nikoli. Pri Jablanici se je zgodila prometna nesreča, v kateri sta umrla Ričl in Buha, v spomin nanje pa je nastal album Za sve ove godine. Po tistem preostali člani niso hoteli nadaljevati, vendar so si kasneje - po mnenju mnogih »na srečo« - premislili.

Pridružil se jim je Nikša Bratoš kot producent, ki je postal tudi član skupine. Njihovo sodelovanje je izstrelilo številne hite in prislužilo diskografske nagrade. Dražen Žerić, ki je nadomestil prvega pevca, je postal ne samo glavni vokalist, temveč tudi sinonim za Crveno jabuko. Juti boste imeli priložnost slišati kopico njihovih največjih uspešnic, kot so Ima nešto od srca do srca, Zovu nas ulice, Nekako s prolječa (duet Kemalom Montenom), Bacila je sve niz rijeku (priredba Indexov), To mi radi, S tvojih usana, Bijeli božić (duet s Sašo Lošićem), Svijet je lopta šarena, Sanjati in Volio bih da si tu.