EU namreč uvaja novo kategorijo živilskih sestavin z aromatičnimi lastnostmi. Pripadajo ji tudi zelišča in začimbe, za katere so predvideli najvišje dovoljene ravni v jedeh, "biološko aktivne snovi" v njih, ki so lahko v večjih količinah toksične, pa so postavili pod strožji nadzor. Težava je, da so najvišje dovoljene ravni tako nizke, da bi se morali posloviti od nekaterih znanih jedi in pijač, denimo od pesta, camparija, cimetovega peciva…

Ljudmila Novak …

… meni, da bi morala berlinska deklaracija kratko in jasno poudariti dosežke zadnjih petdesetih let, da se jih evropski državljani znova spomnimo in si priznamo, kako velik napredek je EU naredila v tem času. Pri tem dodaja, da preteklost ni dovolj, da bi z njo odgovorili na izzive prihodnosti, saj državljani, še posebej mladi, pričakujejo socialno varnost, ki je povezana z rastjo gospodarstva in z varovanjem okolja. Zato je prav, da poudarimo, s kakšnimi nalogami se bo soočala EU v prihodnosti.

Miha Brejc …

… je eden od štirih predlagateljev pisne izjave o prepovedi kasetnega streliva. "Trenutno ni mednarodne pogodbe, ki bi prepovedovala uporabo tovrstnega streliva, čeprav je znano, da povzroča veliko humanitarno, družbeno-gospodarsko in okoljsko škodo v številnih državah, 98 odstotkov ranjenih ali ubitih s kasetnim strelivom pa predstavljajo nedolžni civilisti," je povedal evropski poslanec. Brejc se je v Bruslju udeležil srečanja o oživljanju evropskega podjetniškega duha, na katerem je dobitnika Nobelove nagrade za ekonomijo za leto 2006 Edmunda C. Phelpsa povabil, naj obišče Slovenijo.

Jelko Kacin …

… je v Strasbourgu med razpravo evropskega parlamenta o poročilu o Bosni in Hercegovini (BiH) povedal, da je sodba mednarodnega meddržavnega sodišča v BiH odprla stare rane na bosanskem političnem prizorišču. "Sodišče ima prav, kolektivne odgovornosti ni, je le posamezna, konkretna odgovornost politikov in poveljnikov. Oblasti v Srbiji in BiH se morajo ponovno zavezati, da bodo storile vse za aretacijo Ratka Mladića in Radovana Karadžića," je povedal Kacin. Evropski poslanec je konec marca vodil skupino evropskih parlamentarcev na obisku v Srebrenici, ki je bil namenjen seznanitvi s problemom vračanja beguncev na to območje.

Lojze Peterle …

… se je v začetku marca srečal s predsednikom evropskega parlamenta Hansom - Gertom Pötteringom. Med drugim sta govorila o možnostih za njegov obisk v Sloveniji, na katerem bi počastili spomin na prvo svetovno vojno. Na kongresu COMECE v Rimu z naslovom Vrednote in perspektive za Evropo - 50 let po rimski pogodbi je Peterle nastopil kot član odbora "modrih mož", ki se ukvarjajo z nadaljnjim razvojem EU. Poudaril je, da sta za nadaljnji uspeh Evrope bistvena spoštovanje človekovega dostojanstva in komunitarna metoda, ki zagotavlja dejaven doprinos vseh. Peterle je poudaril tudi potrebo širitve EU proti jugovzhodu in trajno odpravo virov konfliktnega razvoja.

Romana Jordan Cizelj …

… je na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta glasovala o poročilu Načrt za enakost med moškimi in ženskami 2006-2010. "V poročilu ugotavljamo, da so razlika med plačilom moških in žensk, nasilje nad ženskami, manjše pokojninske pravice, revščina med ženskami - tudi zaposlenimi - in neenakovreden dostop žensk do trga dela v EU še vedno prisotni," je pojasnila evropska poslanka. Parlament je poročilo na plenarnem zasedanju sprejel.

Borut Pahor …

… je konec prejšnjega meseca sklical javno tribuno o podnebnih spremembah. "Zelo pomembno je, da vprašanje podnebnih sprememb ni več le strokovno vprašanje, temveč je postalo tudi pomembno politično vprašanje, ki dobiva svoje mesto v zavesti javnosti," je poudaril Pahor.