RAZOČARANJE SWOBODE

"To ni dober rezultat za Hrvaško," je izid glasovanja komentiral Hannes Swoboda in ob tem izrazil upanje, da bo evropska ljudska stranka (EPP), do aprilskega plenarnega zasedanja, ko bo o poročilu glasoval ves evropski parlament, "v večjo pomoč" pri iskanju dogovora. "Na žalost so se strankarski kolegi gospoda Sanaderja na koncu obrnili proti Hrvaški, zato je stališče glede mejnega vprašanja zelo neuravnoteženo," je poudaril poročevalec, ki napoveduje, da bo do aprilskega glasovanja "delal na novih predlogih", za katere upa, da bodo upoštevali slovenske zahteve pa tudi nekatere hrvaške ideje, vendar obenem poudarja, da bo na koncu odločila večina. Ponavlja tudi, da bi bila bilateralna rešitev najboljša, če pa te ne bo mogoče najti, bi morali priti do neke vrste arbitraže ali mediacije, pri čemer Swoboda sebe ne vidi kot morebitnega posrednika. Ob tem poudarja, da ni "ne na eni ne na drugi strani".

"Ne bi rekel, da smo koga premagali," je nenadni preobrat pri glasovanju komentiral slovenski evropski poslanec iz vrst EPP Alojzij Peterle in pojasnil, da so njegovi kolegi iz najmočnejše politične skupine njegove argumente sprejeli v demokratični razpravi.

"USPEH REPREZENTANCE SLOVENIJE"

Meni tudi, da v poročilu, ki govori o napredku ene od držav kandidatk, ni potrebe, da bi zelo "natančno in precizno govorili, na kakšen tehničen način naj se uredi neko odprto vprašanje". "Hrvaška pa takšnega vprašanj nima odprtega samo s Slovenijo," je še pojasnil Peterle, ki arbitražo vidi kot "drago in dolgotrajno možnost". Previden ostaja slovenski poslanec iz vrst evropskih socialistov (PES) in strankarski kolega poročevalca Swobode Borut Pahor, ki opozarja, da je treba počakati še na aprilsko glasovanje na plenarnem zasedanju. Izid glasovanja je označil kot "še en dokaz, da smo Slovenci, ko nastopimo kot reprezentanca, zelo uspešni", in dejal, da si Slovenija želi, da bi Hrvaška napredovala. "Ne vidim pa razloga, da bi Hrvaška svoj vstop v EU izkoriščala zato, da bi EU Slovenijo pritiskala v eno ali drugo rešitev dvostranskih vprašanj," je še poudaril Pahor, ki sicer ne skriva, da je osebno naklonjen arbitraži. "Če bi zastopal svoj lastni interes, bi verjetno podprl dopolnilo, ki se je nagibalo k arbitraži, a čutim se dolžnega zastopati stališča države, iz katere prihajam," pravi. Slovenski evropski poslanec iz vrst evropskih liberalcev (ALDE) Jelko Kacin meni, da je zdaj treba najti rešitev, ki bo obema stranema omogočila, da jo sprejmeta kot svoj dosežek. "Prav nobenega razloga za zadovoljstvo ali kako zmagoslavje ni. Nasprotno, pred nami je pač velika odgovornost v prizadevanju, da ohranimo širitev EU živo, da Hrvaška vse bolj napreduje in da najdemo rešitve tudi tam, kjer jih do sedaj nismo imeli," še poudarja.

Sivolasi Swoboda, razpoznaven po svojih mladostno rdečih očalih, je z rezultatom glasovanja o celotnem poročilu zadovoljen. V dokumentu sicer ostaja del kompromisnega dopolnila, ki vsebuje poziv slovenski in hrvaški vladi, naj izkoristita vse razpoložljive možnosti za dosego dogovora o vseh odprtih mejnih vprašanjih. Sloveniji in Hrvaški do aprilskega glasovanja v parlamentu torej ostaja še nekaj časa, da poročevalca in poslance prepričata o upravičenosti svoji argumentov, pri čemer hrvaških sposobnosti prepričevanja in lobiranja zagotovo ne gre podcenjevati.