Slovenska statistika je bolj črna, kot bi lahko bila, saj tukaj preživi kar 10 odstotkov manj bolnic kot v EU, tudi zato, ker nimamo presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka na dojki. Minister Bručan je zatrdil, da je komisija za izvedbo presejalne mamografije že ustanovljena. "S celotnim programom bomo lahko začeli že v letošnjem letu, v drugi polovici letošnjega leta," je dejal.

Rak dojk je najpogostejši rak tako v Sloveniji kot tudi drugje v razvitem svetu. V Evropski uniji vsako leto za rakom na dojkah zboli 275.000 ljudi, letno zaradi te bolezni umre 88.999 žensk in 1000 moških, rak na dojkah pa je glavni vzrok smrti Evropejk v starosti med 35 in 59 let. Po zadnjih podatkih registra raka za Slovenijo je v letu 2003 zbolelo 1083 bolnic, 57 več kot leto poprej, umrlo pa jih je 372.

Poleg dednosti je močan dejavnik tveganja za nastanek raka na dojki reproduktivnost. To pomeni, da so bolj ogrožene ženske, ki nimajo otrok, ki pozno rodijo, ki ne dojijo, in tiste, ki dolgo jemljejo kontracepcijske tablete.