Vodja omenjene poslanske skupine Miran Potrč je ob tem dejal, da je zadovoljen, da so pogovori sklenjeni. Vstop v poslansko skupino SD sta potrdila tudi Lavtižar Beblerjeva in Cvikl.

Največja opozicijska stranka odslej SD

Ko se bodo omenjeni štirje poslanci pridružili SD, bo ta s 14 poslanci postala najmočnejša opozicijska poslanska skupina. LDS pa bo po moči v parlamentu še šibkejša, s 13 poslanci na tretjem mestu. Poleg tega pa se napovedujejo še nekateri izstopi iz LDS: v skupino nepovezanih poslancev naj bi prestopil Ljubo Germič, medtem ko naj bi Slavko Gaber, Mitja Slavinec in Vili Trofenik v prihodnje opravljali funkcije samostojnih poslancev.

Se je val izstopov končal?

Preden je LDS zapustila skupina šestih poslancev, ki so kasneje ustanovili samostojno poslansko skupino nepovezanih, je imela liberalna demokracija 23 poslancev. Kot je znano, so stranko januarja zapustili nekateri izmed najvidnejših članov, Matej Lahovnik, Milan M. Cvikl in Slavko Gaber. V februarju pa so iz stranke izstopili še poslanci Pavel Gantar, Davorin Terčon, Majda Širca, Cveta Zalokar Oražem in Alojz Posedel.

SD doživlja pravi razcvet

SD, ki jo zadnje javnomnenjske raziskave uvrščajo na sam vrh na slovenskem političnem prostoru, bo s štirimi novimi poslanci postala najmočnejša opozicijska stranka ter najbolj resna tekmica vladni SDS za politični primat na parlamentarnih volitvah prihodnje leto.