Oba sta namreč dosegla najbolj zaželeno lovoriko alpskega smučanja - skupno zmago v svetovnem pokalu. Da vikingi ne bodo preveč pogrešali svojih dveh junakov, je kmalu poskrbel Aksel Lund Svindal.

24-letni alpski smučar je februarja v Areju postal prvi Norvežan z naslovom svetovnega prvaka v smuku. Na Švedskem je postal še svetovni prvak v veleslalomu, nato pa pred tisočimi novinarji v tiskovnem središču izjavil: "Je že lepo postati svetovni prvak, a največ, kar lahko dosežeš v alpskem smučanju, je, da postaneš skupni zmagovalec svetovnega pokala. To bi mi pomenilo precej več."

Rečeno, storjeno! Svindal je prišel do svoje lovorike na veličasten način. Na finalu svetovnega pokala je najprej dobil tri tekme zapored (smuk, superveleslalom, veleslalom), kar pa še ni bilo dovolj, da bi premagal izjemnega Raicha. Potreboval je še točke v slalomu, svoji najslabši disciplini, da je ob Raichovi zmagi zadržal 13 točk prednosti, kar je najmanjša končna razlika pri moških, odkar so leta 1991 uvedli trenutno točkovanje.

"V zadnjih dneh sem se res počutil, kot da je pomemben vsak življenjski korak. Nisem si smel privoščiti nobene napake. Ko sem v soboto dobil veleslalomsko preizkušnjo, mi je trener rekel, da sem si naložil tono bremena. To je bila dobra primerjava, a ko sem se v nedeljo zbudil, sem imel občutek, kot bi na rame dobil še dodatno tono. Ko sem ujel 15. mesto, sem imel nekaj sreče, a le tako lahko v športu uspeš. Težko opišem, kaj doživljam. Resnično je vse tako lepo kot v najlepši pravljici!" je opisoval Aksel Lund Svindal, ki s svojim izjemnim pristopom pridobiva številne simpatije po vsem svetu.

Benjamin Raich, dvakratni olimpijski prvak in lanski skupni zmagovalec svetovnega pokala, je športno priznal poraz. "Aksel ni velik le po videzu. Je resnično velik smučar, ki me je športno premagal, zato mu iz srca čestitam," je priznal Benjamin Raich.

Epski boj za skupno zmago med Avstrijkama Nicole Hosp in Marlies Schild se omenja tudi v ženski konkurenci. A imel je le eno lepotno napako, da sta obe smučarki iz iste države. Ni bil pa zato nič manj veličasten sijajni niz Hospove, ki ga je zaokrožila z dvema zmagama v tehničnih disciplinah.

"Čeprav sem nedeljski veleslalom dobila z velikim naskokom, je bila to moja daleč najtežja vožnja. Vedela sem, da moram prismučati do cilja in biti ob tem še hitra, saj bi me v nasprotnem primeru prehitela Marlies, pa še skupna veleslalomska zmaga bi šla po zlu. Počutim se veličastno," je najtežje in najlepše trenutke športne poti opisala Nicole Hosp.

Zanimivo je, da je Nicole dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu istočasno kot Tina Maze. Skupaj z Norvežanko Andrine Flemmen sta bili najhitrejši pred petimi leti na ledeniškem uvodu nad Söldnom. Lepotna razlika je le ta, da je Hospova trenutno na vrhuncu športne poti, Mazejeva pa na dnu.