Poslanci Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl, Anton Rop in Marko Pavliha, ki so danes izstopili iz poslanske skupine liberalne demokracije, se o načinu svojega dela v prihodnje še niso dogovorili. S predsednikom SD Borutom Pahorjem namreč še potekajo pogovori o morebitnem prestopu štirih poslancev v poslansko skupino Socialnih demokratov, rezultati teh pogajanj pa naj bi bili znani v prihodnjih dneh.

Rop brez funkcij

Anton Rop, ki je odstopil tudi kot vodja poslanske skupine LDS, namerava do konca mandata delovati kot navaden poslanec in ne namerava prevzemati nobenih funkcij, je napovedal v izjavi medijem. Do nadaljnjega bo v DZ deloval kot nestrankarski poslanec, sicer pa po njegovih besedah pogovori s Socialnimi demokrati o prestopu v njihovo poslansko skupino potekajo uspešno.

"Način razmišljanja se je spremenil"

Nekdanji vodja poslancev LDS je pojasnil tudi razloge za izstop iz stranke in njene poslanske skupine. Prepričan je, da se je LDS v zadnjih dveh letih temeljito spremenila, njena sestava je drugačna, prišli so novi ljudje in prevzeli odgovornost za vodenje stranke. Tudi zadnji kongres je zelo jasno pokazal, da se je način delovanja in razmišljanja v stranki spremenil, zato Rop tej ekipi težko pripada.

Darja se v stranki ni prepoznala

Po besedah Darje Lavtižar Bebler je delo v DZ postajalo vse bolj oteženo, saj je čutila veliko pritiskov iz stranke. Zadnji signal pa je bil strankin kongres, na katerem se je pokazalo, da je LDS ubrala drugo pot in drugo retoriko, zato se v tej stranki ni več prepoznala. Na vprašanje, zakaj je privolila v funkcijo članice izvršnega odbora, pojasnjuje, da je v funkcijo privolila po številnih pritiskih, da bi v organu stranke zagotovila "žensko kvoto".

Status podpredsednika DZ še pod vprašajem

Marko Pavliha, ki opravlja tudi funkcijo podpredsednika državnega zbora, pravi, da si je želel v poslanski skupini LDS vztrajati do konca, razen če ne bi prišlo do izjemnih okoliščin. "Žal so te izjemne okoliščine tu: stranka ni več taka, kot je bila." LDS je po njegovih besedah danes stranka, ki ustvarja areno medsebojnega prerivanja, izključevanja in nezdrave tekmovalnosti". Odločitev o tem, ali bo tudi po odstopu ohranil funkcijo podpredsednika DZ, pa je po Pavlihovih besedah v rokah celotnega državnega zbora.

"Pogovori s SD pri koncu"

Milan M. Cvikl, ki je LDS zapustil že januarja, v njeni poslanski skupini pa vztrajal do danes, pričakuje, da bodo za delo v državnem zboru našli pravo obliko sodelovanja. "Kako naprej, se bom odločal v povezavi s pogovori, ki tečejo," pravi Cvikl. Potrdil je, da so pogovori s SD pri koncu in je prepričan, da "bomo v neki obliki našli način, da bomo opozarjali na napake vlade Janeza Janše in se pripravljali na leto 2008."

Kacin izstope obžaluje

"Njihovo odločitev obžalujemo, jo pa spoštujemo, saj gre za njihovo osebno presojo," je o današnjem izstopu štirih poslancev LDS iz poslanske skupine v kratki izjavi medijem dejal predsednik stranke Jelko Kacin. Po njegovih besedah bo delo poslancev LDS odslej še bolj zahtevno. "V prihodnje moramo namreč skupaj intenzivno delovati, da pokažemo javnosti, da LDS kot stranka še vedno v celoti izpolnjuje opozicijsko poslanstvo nadzora oblasti," je še dejal.

Predsednik socialnih demokratov Borut Pahor je povedal le, da možnost njihovega prihoda obstaja. "Ko bodo pogovori sklenjeni, bova z gospodom Ropom obvestila javnost."

LDS iz središča na margino?

Preden je LDS zapustila skupina šestih poslancev, ki so kasneje ustanovili samostojno poslansko skupino nepovezanih, je imela liberalna demokracija 23 poslancev, sedaj pa jih ima samo še 13. Dovolj zgovoren podatek o stanju v stranki je dejstvo, da je stranko poleg vseh teh vidnih članov zapustil tudi njen nekdanji predsednik in voditelj prejšnje slovenske vlade, Anton Rop.

Nekdanji liberalci so se raztepli

Kot je znano, so stranko januarja zapustili nekateri izmed najvidnejših članov, Matej Lahovnik, Milan M. Cvikl in Slavko Gaber. V februarju pa so iz stranke izstopili še poslanci Pavel Gantar, Davorin Terčon, Majda Širca, Cveta Zalokar Oražem in Alojz Posedel.