Poslanci, ki naj bi se pridružili Pahorjevim Socialnim demokratom, na vprašanja o prestopu še vedno ne odgovarjajo, Borut Pahor pa je včeraj dejal le, da možnost njihovega prihoda obstaja. "Ko bodo pogovori sklenjeni, bova z gospodom Ropom obvestila javnost."

Jelka Kacina pa - če sodimo po njegovih odgovorih - o odhodu še niso obvestili. Članov izvršnega odbora Darje Lavtižar Bebler in Toneta Ropa na včerajšnji seji IO ni bilo, prva je v Parizu, drugi pa na dopustu in - tako Kacin - ne odgovarja na klice. "Če izhajam iz včerajšnjih izjav Socialnih demokratov, naj bi se o prestopu pogovarjali že zelo dolgo, v LDS vse do nedavna takšnih informacij nismo imeli," je dejal Kacin. V preteklosti mu je Tone Rop celo dejal, da bo verjetno ostal v LDS. Ob tem se seveda pojavlja vprašanje, kako bodo v SD sprejeli nove poslance. Nad nekaterimi prihodi vsaj določeni poslanci niso najbolj navdušeni, a kot pravijo, pričakujejo, da bodo prišleki spoštovali njihov program in delovali v skladu s stališči in vrednotami stranke.

Predvsem upajo, da bosta Milan M. Cvikl in Marko Pavliha v svojih izjavah nekoliko bolj previdna in premišljena, pa tudi da ne bodo kazali prevelikih apetitov za mesta v stranki. Tako tudi na zaskrbljena vprašanja članov s terena v vrhu stranke odgovarjajo, da jih novi poslanci ne bodo izrinili iz izvoljivih volilnih okrajev, slišati pa je mogoče tudi, da naj bi prihajajoči poslanci v začetku sicer izpostavljali željo po nekaterih mestih (vodenje poslanske skupine, ministrska mesta v prihodnji vladi), zdaj pa pogojev ne navajajo več. A so nekaterim v SD vendarle prišli na uho dogovori, katere volilne okraje so si za prihodnje volitve izbrali prihajajoči poslanci (Darja Lavtižar Bebler naj bi kandidirala na Jesenicah, Milan M. Cvikl na ljubljanskih Fužinah, Tone Rop naj bi se dogovoril za Ljubljano - Center, Marka Pavliho mika Piran).