Vem, da tifol tabletke (folna kislina) jemljejo nosečnice. Prosim, če mi poveste, kdaj in za kakšno zdravljenje je primerno uživati folno kislino, vendar ne med nosečnostjo.Mateja

Folno kislino (pri nas jo prodajajo kot tablete tifol in folacin) prištevamo med vitamine B skupine, nekateri jim pravijo tudi B

9

ali B

11

. V organizmu sodeluje pri intimnem metaboličnem dogajanju beljakovin. V nosečnosti preprečuje nastajanje prirojenih napak ploda, vendar jo je potrebno jemati že tedne pred spočetjem in predvsem v prvih mesecih nosečnosti.

Tudi pri nastajanju raka, predvsem tistega na materničnem ustju, igra folna kislina pomembno vlogo. Pomanjkanje te kisline lahko prav tako povzroči nastajanje določene oblike slabokrvnosti. Končno pa tudi vemo, da je folna kislina pomembno udeležena pri obrambi našega telesa proti virusnim okužbam.

Kajpak ni nujno, da bi zaradi vseh teh lastnosti to kislino zdravi uživali kar naprej v obliki tabletk. Tudi v hrani je kar dovolj folne kisline. Najdemo jo v sadju (pomaranče), v različnih vrstah zelenjave (špinača, fižol, blitva, beluši, soja) in v polnovrednih žitaricah. Največ jo je v piščančjih jetrih.

Priporočajo, da bi naj človek dnevno sprejel od pet do deset miligramov te tako pomembne snovi.

Operirana fistula

Pred dobrim letom so mi operirali analno fistulo. Operacija je bila zahtevna in po njej je ostala deset centimetrov dolga rana. Takih ran ne zašijejo, ampak se morajo same zaceliti. Kot so mi rekli, naj bi se v mojem primeru to zgodilo v treh mesecih, vendar se je šele v petih. Redno sem uporabljal tampone. Na vsaki kontroli se je pokazalo, da operacija ni uspela. Zdravnica mi je začela predpisovati antibiotike, kar je zadevo nekoliko ublažilo, zdaj pa mi priporoča ponovno operacijo.Rana ni velika in tudi ne boleča, iz nje pa ves čas teče gnojni izcedek. Je lahko rakava? Obstaja kakšno zdravilo? Bi mi pomagalo zdravilišče? Težave imam že tri leta.F. J.

Fistulo imenujemo nenaravno cev, ki povezuje kakšen notranji votel organ z zunanjostjo (zunanja), ali pa kakšen bolezenski proces z notranjostjo (notranja). Fistule so lahko prirojene, takrat epitelijske celice pokrivajo ostenje, ali pa pridobljene, ko granulacijsko tkivo pokriva stene. Eno in drugo tkivo preprečuje, da bi se fistula zarasla. Te so lahko prirojene (običajno motnja v razvoju) ali pa pridobljene. Pri teh običajno kak gnojen proces v globini (absces) povzroči predor gnoja na zunanjost in ta kanal nato ostaja, obdan z granulacijskim tkivom, in povzroča kar naprej izcejanje gnoja.

Vi bolehate za fistulo ob danki, ki je nastala iz kakšnega abscesa obdančne žleze. Bili ste operirani (fistulotomia), vendar kaže, da operacija ni uspela, saj se vam gnoj kar naprej več mesecev še vedno izceja iz operacijske rane. Zdravnica je poskusila to izcejanje pozdraviti z antibiotiki, vendar žal neuspešno.

Zdravniki vam sedaj svetujejo ponovno operacijo, vi pa se ne morete odločiti ne zanjo niti proti. Mislim, da je edino prav, da se odločite za ponovno operacijo. Vem, da ta ni prijetna niti lahka, vendar druge poti domala ni, saj je po tolikem času ostenje vaše fistule zagotovo tako pokrito z granulacijskim tkivom, da ni moč pričakovati, da bi se sama ali pa s kakšno neoperativno metodo sama zarasla.

Vem, da vam moje mnenje ne bo pogodu, vendar žal odgovarja dejstvom in edino vodi k uspehu. Torej: odločite se za operacijo!

Boleča kolena in čezmerno potenje

Letos bom dopolnil 52 let. Imam dve težavi. Prva je, da me zelo bolita koleni. Bil sem že pri zdravniku, ki mi je povedal, da sta obrabljeni. Poslal me je na fizioterapijo, a ni bilo nič bolje. Sedaj imam bolečine že dve leti. Svetoval mi je plavanje in kolesarjenje. S tem pa je povezana moja druga težava. Zelo se namreč potim. Takoj sem moker. Ni pomembno, ali je to poleti ali pozimi. Dovolj je, da prehodim nekaj sto metrov in že sem povsem moker, kar je v zimskem času zelo neugodno. Potenje me spremlja že od rane mladosti.Sandi

Koleni sta poleg kolkov in ramen najbolj obremenjena sklepa človeškega telesa, poleg tega pa tudi zgrajeni močno zapleteno. Zato se v takšnih sklepih kaj pogosto pojavljajo bolečine, ki imajo lahko najrazličnejše vzroke. Lahko gre za posledice nekdanjih poškodb, lahko za okvare meniskusov, vezi, lahko za najrazličnejša revmatična obolenja, lahko pa tudi za obrabo. Seveda je za uspešno zdravljenje potrebno najprej ugotoviti vzrok bolečin. Potrebno je izvesti nekaj biokemičnih preiskav, poleg tega pa tudi nekaj pregledov, ki nam pokažejo oblikovne spremembe (rentgen, CT - računalniška tomografija, MR - magnetna resonanca, UZ - ultra zvok). Seveda niso potrebne vse navedene preiskave, ampak le tiste, ki nas vodijo do diagnoze. Zato bo najbolje, da ponovno obiščete svojega zdravnika in ga prosite, da ugotovi vzrok vaših težav, vas morda še napoti k ortopedu (ti imajo danes celo že super specialiste samo za kolena!) in nato začnete z zdravljenjem.

Premočno potenje, ki vas tare že od mladih let, ima tudi lahko vrsto vzrokov. In zopet stara pesem: najprej je potrebno ugotoviti vzrok in nato ukrepati. Premočno potenje je lahko res prirojena lastnost (pri tej pomagajo le skrbna osebna higiena ter zunanja sredstva - kopeli, masaže…), pogosto pa je takšno potenje posledica kakšne druge bolezni, pogosto presnovne - sladkorna bolezen, okvara določene ledvične funkcije, nenormalno delovanje žlez - pa tudi psihične. Možnosti je torej veliko. Tudi o tem se pogovorite s svojim izbranim zdravnikom. Najdita vzrok, potem zdravljenje ne bo več takšna težava.