V prelepih časih blaginje in čudovite zgodbe o uspehu sta v skupnem gospodinjstvu živela oče in sin. Oče, predčasno upokojeni ekonomist in v drugo poročeni zagrenjeni cinik, ter brezposelni sin, z neustrezno izobrazbo za ta dinamični čas, poročen z nezadovoljno in nad neuspešnim možem razočarano ženo.

Posedala sta po hiši, se prepirala s svojima ženskama, poslušala očitke o svoji nesposobnosti in očitajoče zgodbe o tem, kako so se nekateri znašli, zaživeli, obogateli. Onidve pa, revi. No, saj ni, da bi govoril…

"Morda imata celo prav," je dejal sin očetu, "saj je, teoretično, res mogoče hitro in zlahka obogateti."

"Med teorijo in prakso je velika razlika," je odvrnil oče.

"Kakšna?"

"Poglej najin primer. Midva imava kar tri avtomobile. V garaži je trideset let star razsut fičko, za katerega že deset let govoriva, da ga bova obnovila. Ti imaš katrco, ki ni dosti mlajša in je v nevoznem stanju. Moj uno ima tudi že deset in več let in ga spravim skozi tehnični pregled le še po zvezah. Toda: teoretično imava močan vozni park, en avto in pol po glavi."

"No ja, povsem me le nisi prepričal," je dejal sin.

"Prav. Navedel ti bom še en, še bolj krut primer. Poslušaj: naj se še tako delava, da nič ne vidiva in slišiva, je obema vse bolj jasno, da najini ženski nista kaj prida in da naju, če le moreta, za zdaj še prikrito, varata. Moja pogosto prespi pri kakšni prijateljici, tvoja menda obiskuje bližnje in daljne sorodnike ter je po več dni ni. Če bi bila zvodnika, to je teoretični del primera, in bi svoji dami prodala vsaj po dvakrat dnevno, bi lahko iz tega potegnila lepe vsote, na leto, denimo, kar kakšni sto tisoč evrov. Torej sva midva lahko, teoretično, kar ugledna poslovneža, ki uspešno vodita živahno in tudi v perspektivi obetajočo dejavnost. Tako je, žal, le teoretično. Po praktičnih merilih pa imava dve leni, nesramni in goljufivi lahkoživki."

"Vem, da je tako," je žalostno prikimal sin, "in ni mi jasno, zakaj še prenašava vse to…"

"Zakaj? Iz praktičnih razlogov. Sem ter tja sva tudi midva deležna kakšne uslugice in kakšne milosti. Iz teoretičnih razlogov pa takole: v tem podjetju sva midva mala delničarja, mali delničarji pa seveda nimajo veliko ugodnosti in pravic."