..., jo je zgrožena mama vprašala, kaj se ji je zgodilo, in jo odpeljala v Klinični center. Tam pa se je zapletlo. Dekle se ni spominjala ničesar, ostala je brez dragocenih ur spomina, ki bi pojasnile, kaj se je z njo pravzaprav dogajalo. Ali je bila pod vplivom GBH, še ugotavljajo. V Kliničnem centru so pomagali tudi dvema moškima, ki sta GBH vzela prostovoljno.


Na test ni pristala

Pred meseci je prišla k njim ženska, ki se ni spominjala ničesar. V sebi je imela GBH, na test, ali je bila posiljena ali ne, pa ni pristala. V pijačo naj bi ji drogo zamešal taksist. Policisti PU Ljubljana zlorabe omenjene droge v povezavi s kaznivimi dejanji niso zaznali.

Ob tem se spomnimo še primera s Ptuja, ko so novembra lani v tamkajšnjem lokalu Evropa mladeniči kot zveri grabili po napol nezavestni še ne 15-letni punci. Da je bilo dekle popolnoma opito ali pod vplivom katere druge opojne snovi, so govorile tudi fotografije dogajanja, ki so bile nekaj časa objavljene na spletu.

Droge za posilstva

Pred dnevi pa se je na internetu pojavilo sporočilo, da po ljubljanskih lokalih krožijo tako imenovane droge za posilstva. Očitno tudi v Sloveniji prihaja do pojava, ki so ga v tujini zaznali že pred desetletjem. Med prebiranjem spletnih forumov človek namreč dobi občutek, da je žrtev tovrstnih drog veliko. Droga, ki se pojavlja kot tekočina ali prašek, je rahlo slanega okusa, načeloma brez vonja in se v pijači hitro prikrije.

Ko žrtev ni pozorna, ji storilec v pijačo natrosi eno od tovrstnih drog, GHB, rohypnol ali ketamin. Ko dekle počasi izgublja nadzor nad seboj, se ji prijazno ponudi, da jo pelje domov. Okolica navadno ni pozorna na dogajanje, saj žrtev kaže samo znake opitosti. Skrb zbujajoče je predvsem to, da se dekle, ko se zbudi, ne spomni ničesar. Zato tudi ne čudi, da morebitni posiljevalci uidejo roki pravice.

Nikoli brez nadzora

Strokovnjaki svetujejo, da pijače ne puščamo brez nadzora in je tudi ne sprejmemo od nekoga, ki mu ne zaupamo oziroma ga ne poznamo. Če pa se to vendarle zgodi, so prijatelji lahko v veliko pomoč. Ti naj bodo pozorni predvsem na to, če se njihova prijateljica nenadoma obnaša, kot da bi bila pijana, čeprav ni veliko spila. Droge za posilstvo povzročajo histerično veselje, razburjenost, okrepi se potreba po druženju, povzročajo vrtoglavico, halucinacije, bruhanje, zmedenost, izgubo spomina, motnje govorjenja in krnijo gibalne sposobnosti. Ti simptomi se lahko pojavijo v nekaj minutah, nekateri pa lahko trajajo še dneve. V velikih količinah lahko GHB povzroči krče, težave z dihanjem, komo in v skrajnem primeru tudi smrt.