Avstrijec je minuli konec tedna v Podkornu zmagal tretjič zapored, skupno pa na veleslalomih že četrtič.

Raich in Kranjska Gora sta postala nerazdružljiva prijatelja šestega januarja 1999. Takrat je Jure Košir v slalomu dosegel svojo največjo zmago v karieri, prvič pa se je na zmagovalni oder povzpel dokaj anonimni Benjamin Raich. 21-letni mladenič je že naslednji dan dobil nočni slalom v Schladmingu, ki je njegov najljubši domači kraj, saj je letos na mondenem avstrijskem smučišču dobil že četrti slalom. Da je Raich šampion, je dokazal v nadaljevanju sezone 1998/99, ko je dobil še slalom v Wengnu in veleslalom v Flachauu.

Vzdevek Blitz aus Pitz (blisk iz Pitztala, op. p.) je bil na mestu. Do danes je Raich dosegel 27 zmag svetovnega pokala v slalomih, veleslalomih in kombinacijah, lani je bil skupni zmagovalec svetovnega pokala. Z veleslalomsko in slalomsko zmago na olimpijskih igrah v Sestrieru pa je postal prepričljivo najboljši avstrijski športnik. Zaenkrat je Benjamin Raich na dobri poti, da ubrani skupno lovoriko, ki mu pomeni zelo veliko.

"Od svetovnega prvenstva v Areju sem si obetal več kot ekipno zmago in drugo mesto v superkombinaciji. Toda pomembnejše kot svetovno prvenstvo je skupna zmaga v svetovnem pokalu, ki je največ, kar lahko dosežeš v alpskem smučanju. Ob bok skupni zmagi bi postavil le olimpijske igre, ki so največja tekma zato, ker so pač na štiri leta. Če mi v tej sezoni uspe ubraniti skupno zmago, bom najsrečnejši," pravi 29-letni Avstrijec, ki je prevzel veleslalomsko vodstvo svetovnega pokala, potem ko ima pred Norvežanom Akslom Lundom Svindalom le tri točke prednosti pred velikim finalom v Švici. Raich in Svindal sta tudi največja tekmeca v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Raich je sicer v Kranjski Gori prevzel vodstvo, a se svetovni pokal nadaljuje s hitrimi disciplinami v Kviftjellu, domačem pragu Svindala.

In kako je mogoče biti na vsaki tekmi do skrajnosti zbran? "Tako, da si odlično fizično in psihično pripravljen. Le tako je moč vsakokrat najti nov izziv. Meni to dobro uspeva," odgovarja Raich, ki mu v postelji dela družbo Marlies Schild, kraljica svetovnega pokala v slalomu, saj je dobila kar šest tekem od sedmih.

Zakaj je Kranjska Gora eden najsrečnejših krajev? "Nisem vraževeren, a v Sloveniji vedno rad tekmujem. Nikoli ne bom pozabil, ko sem tu prvič stal na zmagovalnih stopničkah. Odtlej se venomer rad vračam. Proga mi resnično ustreza in upam, da v Kranjski Gori še nisem dosegel svoje zadnje zmage," odgovarja Raich, ki pa ima na podkornski strmini še en dolg. Slalomske preizkušnje namreč še ni dobil, medtem ko je na zmagovalnih stopničkah stal že štirikrat.