Vsi so prisegali na "vesoljca" Bjoerndalna, a tega je premagalo vreme. Mero tekaški srenji je po srečnem spletu okoliščin vzel visokorasli viking Berger, ki se je okitil z dvema naslovoma svetovnega prvaka.

"Res sem biatlonec, a po srcu sem tudi smučarski tekač. Moj naslednji cilj je naslov svetovnega prvaka v biatlonu," je z dvema zlatima kolajna okrog vratu žlobudral ponos biatloncev Lars Berger (v norveško tekaško reprezentanco za Saporo se je zrinil skozi zadnja vrata), ki med biatlonci slovi tudi po kakšni petardi - pet zgrešenih strelov ob enem postanku na strelišču.

Odnos med tekači in biatlonci je dvosmerna cesta. Promet je zelo gost na tisti strani, po kateri prestopajo tekači v biatlon, medtem ko je obratnih zelo malo primerov. Na čelu prestopnikov so Norvežani Bjoerndalen, Andersen in Berger, ki pa se morajo na izbirnih tekmah najprej sploh uvrstiti v norveško tekaško reprezentanco, čeprav po osnovnem poklicu ostajajo biatlonci. Od ostalih tekmovalcev je resen prestop izvedel le Rus Sergej Čepikov. Po naslovu olimpijskega prvaka leta 1994 v Lillehammerju je puško vrgel v kot, se prebil v rusko tekaško reprezentanco in v svetovnem pokalu med prvo deseterico, na stara leta pa šel nazaj med biatlonce, kjer pri 40 letih diha za vrat mlademu valu. Med ženskami je takšen poskus izpeljala le Italijanka Natalie Santer, sicer žena slovitega Bjoerndalna, ki je tekmovala za Belgijo. Južnotirolska tekmovalka je letos po mami vzela belgijsko državljanstvo, saj bi se težko prebila v italijansko tekaško reprezentanco.

Če bi se v Sloveniji kaj naučili iz tega, bi imeli v Saporu ob Brodarju na štartu tudi Janeza Mariča in Klemena Bauerja. "O slovenskih biatloncih vem zelo malo. Le Mariča sem videl na tekmi na rolkah v Tržiču, kjer je pokazal, da je dober tekač. Nič nimam proti temu, če je to dobro za slovenski šport. A biatlonci bi morali nastopiti tudi na kakšni tekmi v smučarskem teku," pravi glavni trener slovenskih tekačev Ivan Hudač. Slovenska značilnost so predvsem prestopi tekačev med biatlonce. Janez Vodičar jih je zvabil z izjemno agresivnim pristopom, premamil pa predvsem z boljšimi pogoji kot so v smučarskem teku in z državnimi službami.

Trenutno sta na seznamu biatlonskih želja slovenski tekaški lepotički Vesna Fabjan in Katja Višnar, ki sta že dobili vabilo, da se preizkusita v streljanju. Med svetovnim prvenstvom sta zanikali prestop v biatlon, Petra Majdič pa je odločno povedala, da prehoda ne dovoli. A biatlonski presing bodo tekači težko odbili, ker imajo v ženski reprezentanci le pet članic (Brankovič, Grudiček, Mali, Gregorin, Barič), zato potrebujejo nove kadre. Morda je pravi izziv za Ivana Hudača, Vladimirja Korolkeviča in Primoža Ulago (če bo preživel linč, ki se mu obeta po koncu sezone), če biatloncem speljejo perspektivnega tekača Bauerja. Visokorasli Ihanec bi lahko šel po poti Bjoerndalna ali Bergerja.