A čeprav so praviloma zadovoljni, povsod izpostavljajo človeški dejavnik. Ta nima jamstva!

Povsem nezadovoljni pa so z varstvom starši, ki so prikrajšani za vrtce in varstvo za nameček plačujejo dvakrat. Za lastne otroke jim pogoje narekuje sivi trg, kot davkoplačevalci pa plačujejo tudi javne vrtce, saj starši zaradi visokih cen radi prikrijejo svoje premoženje in breme porazdelijo med vse.

"Vzgojiteljice vedno opozarjam, da morajo imeti v kotičku očesa prav vse malčke iz skupine.Kajti malčki so in bodo ostali nepredvidljivi. Za nesrečo pa je dovolj trenutek nepozornosti," izpostavlja vršilka dolžnosti razvanteljice kamniškega VVZ Antona Medveda Jelka Golob. Dodaja, da s človeškim faktorjem ne meri predvsem na vzgojiteljice, marveč na starše, ki imajo v svojem dometu največkrat le svojega otroka. Zato pogosto pozabljajo zapirati vrata. Enako meni Maša Drenik iz kamniškega vrtca s koncesijo Peter Pan, kjer so poskrbeli za magnetno varovana vrata, ki se odpirajo s kartico in samodejno zapirajo.

V Raki že dolgo opozarjajo

V krajevni skupnosti Raka v Krški občini, kjer se lahko pohvalijo z naraščanjem števila otrok, prav to poslabšuje že zdaj slabe prostorske razmere šole in vrtca v njenem sklopu. Otroke so skorajda prisiljeni poučevati kar na hodniku, dva oddelka vrtca imajo v sto let stari stavbi, v vseh štirih pa je za njihovo varnost poskrbljeno krepko pod predpisanimi standardi.

"Na ta problem opozarjam že štiri leta. O ograjenih in zaklenjenih zelenicah in prostorih z igrali lahko le sanjamo, pogrešamo še marsikaj drugega. Razmere so naravnost kritične in z zaskrbljenostjo se sprašujem, o čigavi odgovornosti bi se govorilo, če bi prišlo do nesreče, saj šola stoji ob cesti. Premoremo le en majhen ograjen prostorček za igro. Že ko se vzgojiteljice z malčki odpravljajo na sprehod, ti stojijo na pločniku in so praktično na cesti. Včasih bi najraje videla, da jih sploh nikamor ne peljemo, a to spet ne gre," pripoveduje ravnateljica raške šole Milvana Bizjan.

Tržiška afera

V Tržiču so imeli pravo "vrtčevsko" afero pred tremi leti, ko se je vrtec znašel v hudi finančni zagati, zaradi dolgov je bila ogrožena tako dobava s hrano kot ogrevanje in elektrika. Posledica je bila menjava računovodkinje in ravnateljice, občina pa je poplačala vse dolgove. "Vrtci poslujejo v redu. Vse občine pa ugotavljamo, da denar, ki ga za predšolsko vzgojo dobimo od države, še zdaleč ne pokrije dejanskih stroškov. Za nas je predlog države, ki pomeni cenejše vrtce, sicer dobrodošel, po drugi strani pa težko ocenim, kaj to pomeni za strokovno delo vrtcev. Verjetno je varnost otrok in dobro delo vzgojiteljic več vredno od prihranka," je povedala Mateja Malovrh, vodja oddelka za družbene dejavnosti in gospodarstvo v občini Tržič.

Po besedah Brigite Gajser Pliberšek, voditeljice referata za predšolske dejavnosti občinskega oddelka za družbene dejavnosti, so vsi vrtci v Mariboru urejeni v skladu s predpisi. "Vzdrževalna dela opravljamo po programu, smo pa lani v radvanjskem vrtcu interventno postavili novo ograjo," trdi Pliberškova. Oba zasebna vrtca sta deležna maksimalnega 85-odstotnega sofinanciranja iz občinskega proračuna. V Waldorfskem za 44 otrok skrbijo tri vzgojiteljice s fakultetno izobrazbo in tri pomočnice ter pomočnik s srednješolsko izobrazbo. Cene so približno tretjino višje od cen v javnih vrtcih. V škofijskem vrtcu vzgajajo 44 otrok po pedagoških metodah Marie Montessori štiri laične pedagoginje in dve redovnici.