Predsednik Komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl je v torek na okoljskega ministra Janeza Podobnika naslovil pismo, naj komisiji v 10 dneh pojasni postopke, ki so pripeljali do poravnave ministrstva s podjetjem PUH za delo na plazu v Logu pod Mangartom, in ji posreduje vse ustrezne dokumente. "Gre za resne pomisleke o pravilnosti plačila računov," je danes povedal Cvikl.

"Treba se je vprašati o zakonitosti delovanja vlade"

Zakon o javnih financah pravi, da plačilo brez predhodne pogodbe ni mogoče, je pojasnil Cvikl (LDS). "Podobnik je v torek, kot sem slišal v medijih, rekel, da je on to samo predlagal, vlada pa je to sklenila; to pa pomeni, da se je treba vprašati o zakonitosti delovanja vlade," je dodal.

"Dogajanja v zvezi z Bručanovimi helikopterji, z oklepniki, kjer odgovora Erjavca nimamo, in dogajanja v zvezi s Podobnikom, kažejo neko totalno zmedo v delovanju izvršne oblasti," je ocenil Cvikl. "Nesprejemljivo je, da je Podobnik to naredil in da je vlada takšno poravnavo sklenila, zato sem tudi zahteval pojasnilo in dokumente," je dodal.

Je Podobnik izigral davkoplačevalce?

Poslanska skupina SNS poziva k odstopu ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika , saj je ta po besedah poslanca SNS Saša Pečeta v zadnjem času "izigral zakonodajo in davkoplačevalce s tem, ko je podjetju PUH kljub opozorilom stroke in pravobranilstva neupravičeno izplačal več milijonov evrov za nenaročena, nenadzorovana in strokovno neopredeljena dela". Na Podobnika pa se navezujejo tudi očitki poslancev SNS, povezani z izdajo gradbenega dovoljenja za vetrne elektrarne.

"Sem za interpelacijo in za razrešitev vsakega ministra, ki je deloval nezakonito," je novico o današnjem pozivu Pečeta premieru, naj razreši Podobnika, pospremil Cvikl.